Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Rabiat rysk homofobi

26 aug , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

I sommar har Yle bjudit på två reportageserier med den brittiske skådespelaren och programledaren Reggie Yates, för en finländsk publik kanske mest känd för sin roll i scifiserien Doctor Who. I den första serien undersökte Yates hur det är att vara ung i Sydafrika i dag. Den andra reportageserien som visas just nu handlar om extremfenomen i dagens Ryssland. Förra veckan var det högerextremismen som var tema, denna vecka den utbredda homofobin.

Reggie anländer till S:t Petersburg och åker i stadens enda regnbågstaxi till stadens enda regnbågsmotell. Han förundras över hur vackert det är, men HBTQI-aktivisten som mött honom antyder bistert att verkligheten för stadens sexuella minoriteter inte är så pittoresk. Reggie deltar i QueerFest, stadens största HBTQI-evenemang. Han upptäcker till sin förvåning att programmet för festivalen inte är officiellt, utan alla måste ringa upp arrangörerna personligen för att få reda på när och var saker äger rum. Liksom att det även är artonårsåldersgräns till alla programpunkter, en direkt följd av lagarna som ska ”skydda minderåriga från homopropaganda”.

Varför det är sådant hemlighetsmakeri från arrangörshåll framgår snart när det visar sig att olika grupperingar, eller homofober som de även själva verkar kalla sig, dyker upp utanför för att störa och trakassera deltagarna, eller som de själva säger: ”för att kontrollera att inga minderåriga är på plats”. En av dem är politikern Vitaly Milonov, som skapat rubriker internationellt för sitt hat mot homosexuella och verkar figurera i varje dokumentär om ämnet. Stämningen är minst sagt hätsk, och det verkar inte finnas gränser för hur lågt man kan uttala sig om människor. Här talas öppet om att döda, om det bara inte vore olagligt. Något skydd från polis och rättsväsende väntar sig de utsatta inte, för inte sällan är attityderna lika illa där. I de flesta länder finns det människor som ger sig på minoriteter, men i Ryssland verkar attityderna genomsyra hela samhället ändå upp till högsta instans och även sanktioneras genom lagar.

Förutom att Reggie Yates träffar ryska homosexuella par, hänger han också med homofoberna, och upptäcker att åsikterna handlar om en rädsla för att förlora det traditionella. Med en av dessa män badar Reggie bastu för att härdas av hettan och piskas med björkris som en riktig karl. ”Jag gillar Viktor”, utbrister Yates vid ett tillfälle, och det är säkert lätt för honom att som heterosexuell man se förbi åsikter som åtminstone inte i det här fallet drabbar honom personligen.

Lite hopp får Yates i alla fall in på slutet: Det finns trots allt en subkultur av sexuella minoriteter i Ryssland som är beredd att kämpa för sin rätt. Han träffar även lojala anhöriga, men hur bögparet som drömmer om att gifta sig och skaffa barn ska ha någon framtid i dagens Ryssland är svårt att se.

Reggie Yates: De unga i Ryssland Yle TV2 22.00, repris torsdag 9.24.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.