Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Historiska kvinnor i terapi

4 okt , 2015, 20.30 Malin Slotte

 

Vad har Moder Teresa, Virginia Woolf och Eva Braun gemensamt? De går alla i terapi hos samma terapeut, i den brittiska sketchserien Psychobitches (Sky Arts 2012–14). De, liksom en mängd andra kända, historiska kvinnor. Ja faktiskt är det lätt räknat vilka berömda kvinnor som inte förekommer i den här serien. Finns du i historieböckerna, och är kvinna, är du antagligen med här.

Det kräver sin allmänbildning för att tittaren ska få ut maximalt mycket av detta. Roligast har man om man känner till det som skämten bottnar i, för oftast anspelas det på saker i de imiterade personernas biografi. Tio kända och skickliga brittiska skådespelare – bland dem en man – gör ett flertal roller när de förvandlar sig till historiska kvinnor. Frida Kahlo är med sin apa på axeln fullständigt omedveten om sin i sketcherna rejält överdrivna ansiktsbehåring, en nittioårig, fruktsam Sara beklagar sig över maken Abrahams sexuella aptit, och Moder Teresa är verkligen ingen vän nunna.

Det är mycket under bältet-humor och många sexuella anspelningar – men förstås, det handlar ju om terapi där det rotas runt i det undermedvetnas mörka källare. Som idé för en sketchserie är det i alla fall lysande, och tillräckligt ofta är det även roligt. Serien har tidigare visats på Yle Arenan.

Psychobitches sänds i Yle TV2 tisdagar kl. 20.30, repris onsdagar kl. 14.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.