Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Ska Yle syssla med detta?

14 Nov , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Det är inte utan att man kan höja på ögonbrynen åt Yles nya realitysatsning Totuuden treffit där unga män och kvinnor går på blinddejter med varandra och avslöjar hemligheter om sig själva som man inte brukar avslöja på de första träffarna.

Serien är förstås ett led i Yles försök att nå en yngre publik, men frågan som infinner sig är om public service ska syssla med dejtingreality av det här slaget? Dejtingserier finns ju redan i parti och minut på de kommersiella kanalerna.

Yle brukar prata om ”vår typs reality”, det vill säga den reality som det skattefinansierade bolaget visar ska ha en seriös twist och iaktta god etik. På pappret låter Totuuden treffit som ännu en i raden av realityproduktioner, men visar sig snart ha ett seriösare ärende. Det här är nämligen en serie som vill reflektera över viktiga livsfrågor – vem är jag? vad söker jag hos en partner? vad tänker jag om livet och hur stora olikheter är jag beredd att acceptera? – förpackad som reality.

I första avsnittet medverkar Antti och Riina från Tammerfors, och det visar sig vara två helt olika livsåskådningar som möts. Samtalen mellan dem gräver djupare än många av de samtal som vi ser på tv. De är reflekterande människor som både hunnit söka och finna saker i livet, men de är också öppna och beredda att lyssna och ta in den andras perspektiv. De så kallade hemligheterna är inte särskilt sensationella utan fungerar mer som samtalsöppnare till olika teman.

Så visst ska Yle syssla med dylikt. Det är förmodligen just på det här sättet man når yngre tittare, samtidigt som man ger dem något mera än de kommersiella kanalerna gör.

En viss återanvändning av realitydeltagare kan för övrigt noteras. Johanna som vi såg i den första delen av Yle-realityn Nyt tai ei koskaan medverkar även här i avsnitt fyra.

Dejt med sanningen sänds i Yle TV2 torsdagar kl. 20.00, repris fredagar kl. 23.40 och lördagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.