Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vad händer under isen?

16 Nov , 2015, 22.30 Malin Slotte

 

De sitter där böjda över sina hål på isarna, pimplarna, detta tålmodiga och köldtåliga släkte. Vad handlar det om? Vad är det som får dem att till synes trotsa krav på stimulans och bekvämlighet och lockar dem ut på isen? Dessa frågeställningar försöker Jussi Jormanainens dokumentär Pilkki borra sig ner i.

Som ämne har det sina utmaningar. När man pimplar händer det inget på långa stunder, för att så plötsligt hända massor och en sprattlande fisk landar på isen.

En utmaning har det säkert också varit för att pimpling inte är någon verbal hobby. Den typiske utövaren är den tyste finske mannen, han som med van hand klubbar och rensar fisk, men mera valhänt dissekera tankar och känslor. Men även om pimplaren sitter ensam vid sitt hål har hobbyn också sina sociala sidor. Far ut och pimplar verkar många göra i grupp, män emellan, vissa har sönerna med. Och det pågår inte sällan en tävling om för vem det nappar mest och störst. Det handlar om passion, om vinterisens lockelse. De hängivnaste ger sig ut varje helg så länge isarna bär. Undantag görs endast i nödfall som vid dödsfall i släkten. Vad fruarna där hemma anser om detta frågas inte.

Dokumentären är med på några pimpeltävlingar då deltagarna flödar som insekter över isen på helikopterbilderna uppifrån. På en given signal börjar sedan alla borra för brinnande livet, sedan följer andlös koncentration och det tepåseliknande doppandet med betet medan de stirrar ner i hålet i väntan på napp. Det är det är spänning, det är allvar, det är adrenalin.

De mest hängivna pimplarna har kunskaper på hög nördnivå. Att pimpla handlar inte bara om tur utan också om teknik. Man ska känna fiskens rörelser, vara insatt i vattendjup och höjdskillnader på sjöbotten. Också betet spelar roll, en del tillverkar det själva hemma i garaget.

I dokumentären medverkar Seppo Pönni, som drömmer om att hävda sig i världsmästerskapssammanhang och är en bekant person i pimpelkretsar. Mika Kankaanpää har alla tre sönerna med när han ger sig ut på isarna. Och Vesa Multanen för sina kunskaper vidare genom att hålla kurser i pimpelfiske.

Dokumentären ger med andra ord vissa svar på vad pimpelhobbyn handlar om, men kommer ändå inte fenomenet, det vill säga personerna, tillräckligt nära. Lika fängslad som pimplaren vid sitt hål blir tittaren alltså inte.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 12.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.