Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Välfärdens uppkomst och nedmontering

28 Dec , 2015, 21.50 Malin Slotte

 

Vi har inte längre råd med den välfärd som vi haft. Vi måste spara och skära ner.

Vi har inte råd, eftersom den ekonomiska tillväxten stannat av.

Det är budskapet i samhället just nu.

Vårt välfärdssystem står inför stora nedskärningar, men hur var det som allting började? Hur kom det sig att vi en gång i tiden hade råd med något som i dag plötsligt är för dyrt?

Om välfärdsstatens historia handlar Simo Sipolas, trots de dystra framtidsutsikterna, faktiskt rätt underhållande dokumentär, som får liv och humor av att han använder sig själv som exempel. Han är född 1966, och fick på grund av hälsoproblem en dyr start i livet, en räkning som samhället tveklöst betalade. När han började i skolan hade grundskolan som skulle trygga en jämlik utbildning åt alla nyligen införts. Själv sattes han i privatskola, en utbildning som samhället också gick in och stödde ekonomiskt.

Genom sina egna livsskeden berättar han på detta sätt om Välfärdsfinlands utveckling och nedmontering, från starten då en tanke bakom satsningen på välfärd var att göra samhället mera jämlikt och på det sättet minska på spänningarna och få till stånd mera stabilitet i samhället. Förenklat: fabriksägare skulle inte längre behöva vara rädda för att arga arbetare skulle göra uppror.

Sipola fick sin universitetsutbildning i statsvetenskap bekostad av samhället under en tid då ett brett bildningsideal i stället för effektivitetssträvan härskade på universiteten. I samband med åttiotalets högkonjunktur grundades de första kommersiella radiostationerna och Sipola kom in på journalistbanan. När bubblan sprack under nittiotalets ekonomiska krasch fick han likt många andra smaka på arbetslöshet och uppleva några turbulenta år med visstidsanställningar. För att slutligen 2003 bli fast anställd på Yle – något som de flesta i dag bara kan drömma om i branschen.

Förutom sina egna föräldrar träffar Sipola även sin första lärare och en tidigare arbetsgivare samt forskare med olika synvinklar på ämnet. Det blir klart att det är en helt annat marknadsstänkande som styr världen i dag än för femtio år sedan då Simola föddes. Världen har med andra ord förändrats och blivit en annan.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 11.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.