Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

En näsa kan berätta så mycket

3 jan , 2016, 23.35 Malin Slotte

 

Sena söndagskvällar, med repris ännu senare måndagskvällar, bjuder Yle på en ukrainsk hitserie på ryska. The Sniffer är den engelska titeln på den åttadelade serien som blivit en stor tittarframgång i både Ukraina och Ryssland och jämförts med brittiska Sherlock.

Personer som löser brott med hjälp av fantastiska, mer eller mindre övernaturliga förmågor, har vi sett många exempel på de senaste åren. I denna serie är det luktsinnet som är det hyperkänsliga instrument med hjälp av vilket brott löses. Handlingen utspelar sig i Moskva någon gång i en obestämd framtid – därav den futuristiska inredningen med mycket öppna ytor och glas.

Njuhat (Sniffer) är polare med en polis som använder honom för att lösa mer komplicerade brott. Njuhat kan nämligen med hjälp av sitt fantastiska luktsinne dra de mest detaljerade slutsatser om människor och händelser. Han är även slängd på kemi och när han sluter ögonen för att frammana information om en doft framträder de kemiska formlerna likt spindelnät omkring honom. Han använder inte bara sin förmåga till att lösa brott, utan även i andra sammanhang om situationen så kräver, och kan avslöja sanningar och hemligheter om folk som de knappt själva är medvetna om – någon lätt typ är det alltså inte fråga om.

I det privata är han frånskild, kommer inte särskilt bra överens med exfrun och har en stökig tonårsson som riskerar hamna snett i livet. Det exceptionella luktsinnet är också en förbannelse, som ställer till det i synnerhet i kärlekslivet, även om han försöker stänga av det med hjälp av en liten klämma som han trycker upp i näsan för att doftvärlden runtomkring inte ska bli så påträngande.

Det är fråga om fungerande tv-underhållning utan krusiduller, snudd på naivt men ändå på rätt sida om gränsen till det fåniga. Estlandsfödde Kirill Käro som spelar huvudrollen är cool och snygg, och ser på tillvaron med ett slags trött överseende, och serien har därmed en humor som ofta ligger ytan, särskilt i samspelet mellan Njuhat och hans polisvän.

Sniffer Yle TV1 söndag 22.40, repris måndag 23.45

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.