Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

God laganda nyckel till framgång

5 jan , 2016, 21.00 Malin Slotte

 

Norge är känt för att ha världens bästa damlandslag i skidåkning, med Marit Bjørgen och Therese Johaug som de största stjärnorna. Laget har hållit medierna på avstånd, men i den sjudelade NRK-serien Verdens beste skijenter får vi följa skidlandslaget under ett halvår, från sommaren 2014 fram till årsskiftet då truppen till VM i Falun tas ut. Serien följer skidåkarna under träningar och sammankomster, men vi får också följa med till några skidåkares hemtrakter då de hälsar på familj och släkt.

Det har inte alltid gått bra för norskorna. VM i Liberec 2009 blev ett misslyckande, men efter det har de utvecklats till att bli överlägsna. Hur har de lyckats med det? Ett svar som första avsnittet ger är att de medvetet jobbat med sammanhållningen och lagandan. I laget lever och tränar de tidvis tätt inpå varandra, och när det uppstår problem och de börjar irritera sig på varandra är de noga med att vädra problemen. Det är viktigt att alla får vara som de är, och att medlemmarna stöttar varandra – samtidigt som de konkurrerar om några få platser i VM-truppen.

Varje avsnitt presenterar en landslagsåkare närmare. En del av dem har inte bara haft motgångar i skidkarriären utan också privat. Serien avslutas med ett VM-special från tävlingarna i Falun, där norskorna tog fem av sex möjliga guld.

Världens bästa skidtjejer sänds i Yle Fem tisdagar kl. 20.00, repris onsdagar kl. 16.45.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.