Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Fantasy

Dör trädet är helvetet lös

7 jan , 2016, 00.00 Malin Slotte

 

Alver, demoner, troll, furier och en druid, för de är nästan utrotade. Dessa varelser befolkar MTV:s nya fantasyserie The Shannara Chronicles. Och så finns det fortfarande vanliga människor i seriens postapokalyptiska värld som, trots en medeltidsaktig inramning och känsla, utspelar sig tusentals år inne i framtiden, då civilisationen som vi känner den nu för länge sedan gått under.

Det som slevas upp på tallriken för tittaren är mytologi. Även denna värld hotas av undergång i form av ett blödande, vissnande jätteträd som, om det dör, bokstavligen leder till att fan är lös. Tre unga sockersöta hjältar är Utvalda att rädda världen. Dessutom bjuds det på mäktiga nya zeeländska landskap där serien är inspelad samt diverse monster som får Lordi att framstå som en teddybjörn.

Det kanske låter som något för fantasyfans att kasta sig över, och för all del, kör hårt vänner, men en viss varning bör ändå utfärdas för B-känslan i detta. Denna produktion hör nog inte till de ståtligaste juvelerna i fantasykronan, snarare så fnissar man ofta till, på ställen som nog inte är tänkta att vara skojiga.

Serien bygger på fantasyförfattaren Terry Brooks The Sword of Shannara-trilogi, närmare bestämt del två, The Elfstones of Shannara, från 1982. Alvstenarna är tre rätt oansenliga turkosa stenar med magisk kraft som kommer på avvägar. Tre är också ungdomarna i handlingens centrum: Alvprinsessan Amberle (Poppy Drayton) är den första kvinnan som klarar eldprovet att få äran att vakta Trädet. Den blåögde, blonde, prinslike halv-alven Wil Ohmsford (Austin Butler) – därav de små öronen – står (avsiktligt) för seriens mest humoristiska repliker. Och människan Eretria (Ivana Baquero) är en tuffing som hör till ett gäng kringresande tjuvar. Som den siste druiden ses Allanon (Manu Bennett från gladiatorsåpan Spartacus) – en 350-åring i en 40-årings kropp som har koll på mytologi och magi och inviger ungdomarna i detta. Bakom demonen Dagda Mors stygga uppenbarelse döljer sig för övrigt den erfarne fantasyskådisen Jed Brophy som medverkat i både Sagan om ringen– och The Hobbit-filmerna.

Ett nytt avsnitt av den tiodelade serien publiceras på HBO Nordic varje onsdag. Hittills finns det inledande dubbelavsnittet att ses.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.