Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Dit alla laestadianer längtar

10 jan , 2016, 21.00 Malin Slotte

 

Varje år samlas 80 000 gammellaestadianer till sommarmöte, Suviseurat, i fem dagar på en ort någonstans i Finland. I somras ordnades mötet på Söderfjärden utanför Vasa, och Stefan Jansson passade på att göra en dokumentär om det jättelika tältmötet och dess deltagare.

En stor del av dokumentären går åt till att skildra förberedelserna, som inleds i god tid och framstår som synnerligen välorganiserade. Vi får följa med bestyret att resa jättetält, och se hur man planerar för de enorma mängder av mat och praktiska förnödenheter som besökarna kommer att behöva. Hinder på vägen som ställer till det är vädrets makter. Det rör sig genomgående om stora kvantiteter i dokumentären, allt från hur många grillkorvar och liter laxsoppa som går åt till hur många barn, barnbarn och kusiner deltagarna har.

Att laestadianer överlåter familjeplaneringen åt Gud och därför har stora familjer är kanske det som omgivningen bäst känner till om denna väckelserörelse. Bland dokumentärens fyra huvudpersoner finns en tiobarnsmor respektive en sjuttonbarnsfar: Nina Kuitula är rektor i Klövskog och Timo Löppönen präst i svenska kyrkan.

– Tänk så många underbara människor som inte blivit till om vi använt preventivmedel, till exempel inte jag, säger juridikstuderanden Henrik Hurtig. Liksom Löppönen och den 38-åriga barnlösa singeln Anu Vähäjylkkä bor även han i Sverige – de svenskösterbottniska laestadianerna hör för övrigt inte till den gren som deltar i Suviseurat.

Stefan Jansson använder sig inte av det renodlat dokumentära greppet där bilderna får tala för sig. I stället finns här en berättarröst som förser tittaren med information. Inte heller intervjufrågorna är bortklippta. Även om det gör det hela lite tv-inslagsaktigt har det uppenbart funnits ett förtroende mellan intervjuare och de intervjuade. Huvudpersonerna framstår som avslappande och tillitsfulla och dokumentären får rätt mycket ut av dem. De är öppna om sina brister och synder, och blir heller aldrig på defensiven även om frågorna är raka. Så är dokumentärens anslag heller inte kritiskt, utan präglas av en uppriktig vilja att utforska hur de som hör till denna rörelse tänker och tror.

Dok sänds i Yle Fem söndag kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.