Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Debatt,Direktsändning,Dramaserie,Morgon-tv,Musik,Realityserie,Sport,Talkshow,Tävling

Tv – en årskrönika

31 Dec , 2010, 00.06 Malin Slotte

 

Dags att ta sig samman för en summeringen av tv-året 2010. Det här minns jag av året som gått:

Det viktigaste först: Eurovisionen. Kuunkuiskaajat vann den finska uttagningen och tog sig inte vidare till final i Oslo. Det gjorde heller inte Sveriges Anna Bergendahl. Rätt låt vann i Oslo, Tysklands förtjusande Lena Meyer-Landrut med Satellite! Jimmy Jump hoppade upp på scenen och störde Spaniens bidrag, frågan är hur många som egentligen märkte skandalen?

Bla bla bla bla. Homodebatt och pakkoruotsidebatt i TV2. Med medlemsflykt ur kyrkan och debatt om den obligatoriska svenskan i de finlandssvenska medierna som resultat.

Årets tv-serie. Många kollade nog på vampyrdramat True Blood vars två första säsonger Yle sände i rask takt.

Marco Bjurströms tårar i Fyrans Dance. Betydligt intressantare danstävlings-tv än konkurrentens Tanssii tähtien kanssa.

En rad riktigt hyggliga intressanta finska realitysatsningar, som ungdomsbrottslingsserien Kakola, alkoholist-rehabiliteringsserien Katkolla och naturserien Matkalla jossain Suomessa. I dessa mer städade realitysatsningar har Yle verkligen hittat sin nisch och ett intressant och fungerande sätt att berätta om människonära angelägenheter med en värdighet som anstår ett public service-bolag.

Årets finlandssvenska angelägenhet. Finlandssvenskarna trängdes i tv-sofforna för att heja på Terjärvs Elin Blom och Grankullas Geir Rönning i svenska Idol.

Årets bottennapp är – i tuff konkurrens med lördagsunderhållningen Make up – talkshowen Robban med Robert Aschberg som FST5 sände i höstas. En talkshowvärd som gjorde så liten insats i programmet han låtit sig lånas ut till att han måste SUFFLERAS av andra journalister! Robban var ett exempel på en i princip god programidé – rikssvensk tv-kändis upptäcker sina finlandssvenska rötter. Men också hyfsade idéer kräver hederligt journalistiskt arbete av en talkshowvärd, för att inte tala om ett äkta engagemang och intresse för ämnet. Den här gången räckte det inte med att vara en go’ gubbe och tv-personlighet!

Årets nykomling. Min morgon har visat att det går att göra proffsig morgon-tv också på svenska. Mixen livsstils-tv och aktualiteter fungerar.

Och så till sist, Tv-bloggens stora tv-pris 2010 går till detta. Ja, alltså inte bara talet, utan rubbet, hela sändningen från eftermiddag till sena natta. En historisk händelse som gjorde sig väldigt, väldigt bra i tv.

Nåt jag glömt? Ja, det var väl OS också …

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.