Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programpolitik

Ett lyft för FST5

27 feb , 2011, 01.43 Malin Slotte

 

Vi har förmodligen bara sett början på debatten om sammanslagningen mellan FST5 och SVT World. Vänta bara tills tablåupplägget presenteras, då kommer det antagligen att braka loss ordentligt i insändarspalterna. Som redaktör för tv-bevakningen på en dagstidning vet jag att tv-tablåer är något som engagerar folk.

Själv tror jag sammanslagningen kan innebära ett lyft för FST5:s kanalprofil ifall man lyckas planera tablån på ett bra sätt och utnyttja de möjligheter den ger. Problemet med FST5 har varit att kanalen i så hög grad känns som en repriskanal av SVT. I och med att de två kanalerna inlemmas i varandra har man nu möjligheten att visa exempelvis svenska dramaserier när de sänds på prime time i SVT, inte som nu ett år senare när de flesta intresserade redan sett dem i SVT. Den här möjligheten kommer FST tydligen också att utnyttja när det gäller populära program som På spåret och Skavlan, om man får tro mediechef Mary Gestrin i tisdagens Slaget efter tolv, och annat vore ju dumt.

Som bosatt i ett kabelhushåll och prenumerant på ett svenskt kanalpaket kan jag tycka debatten är en storm i ett vattenglas, men det handlar förstås om vilket perspektiv man har. Trenden går mot att allt färre program ses i realtid när de sänds på tv, och har man bara dator eller en bandande digitalbox behöver förlusten av prime time-SVT inte bli så alarmerande för antennhushållen.

Visst är det viktigt att kunna se Sveriges tv i Finland, till ett rimligt pris. Men den viktigaste kulturfrågan är nog ändå att slå vakt om en mångsidig programproduktion på svenska i Finland, att den biten inte skärs ner ytterligare.

, , , , , ,

3 kommentarer

 1. Pigge skriver:

  Jo, möjligheten att banda program blir en nödvändighet för alla.Jag tror det är räddningen för oss som ser TV via antenn. Själv väntar jag som på solens uppgång på digiboxen/bandande DVDn,som sållar bort reklamen! Nu får man ty sig till snabbspolningen! Nyheterna, Buuklubben, Spotlight, Seportaget och Närbild ……är mycket viktiga program. Nåja,Strömsö också.Behöver vi egentligen fler FST5program? Nej tack till magplask som Robban t.ex. Och varför förarga sig över repriser? Det är väl utmärkt att man får en andra chans, kanske efter tips av en kompis.

 2. Tom skriver:

  1 € kampanje mot beslut att sluta senda SVT World i antennätet.

  Jag uppmuntrar även andra att betala endast 1 € av nästa TV licenss efter beslutet. Man bör ju senare avbetala även resten av TV licenssen annors bryter man mot lag och ordning, fast med 1 € i månaden tills beslutet upphävs.Om 80 000 licenss betalare avbetalar endast 1 € istället för 244,90 så leder det till något!

 3. Malin Slotte skriver:

  Att man kan se de flesta program i FST/SVT World på nätet via Yle Arenan och SVT Play är heller inte att förglömma.

Kommenteringen är stängd.