Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Ingen gillar Reta

14 apr , 2011, 00.00 Malin Slotte

 

Länge sen jag skrev nåt om Muodin huipulle. Men jag hänger med, fortfarande, som en envis igel. Även om jag påmindes om vilken skillnad det är på både produktion och deltagare när jag kollade på det amerikanska originalet i svenska TV3 nyligen.

Sedan senaste uppdatering om serien har deltagarna gjort kläder åt vanliga kvinnor som gått ner i vikt, och lyckades med några få undantag bara presentera ”vad i hela friden har hon på sig”-kreationer.

I nästa avsnitt skulle de göra arbetskläder till de anställda på konstmuseet EMMA, och där kom det flera intressanta förslag. Det lät också som om Suvi Jaskari-Marchesis vinnande tunika skulle sättas i produktion.

I förra veckans avsnitt var det cocktailklänningar enligt olika musikstilar som var utmaningen, och i tisdags var uppdraget att göra streetwear som uttryckte designers värderingar. Svårt, det blev mycket fult på catwalken också den här veckan.

Stämningen är lite si och så mellan deltagarna. Reta Raven (bilden) heter designern som de övriga inte gillar. För tittaren är det svårt att förstå varför, så intrycket är att det rör sig om simpel mobbning. Det började när de skulle arbeta indelade i grupper, och enligt de andra kunde Reta inte samarbeta. Sedan har det fortsatt, men då har de andra kritiserat henne som designer. Fränast i kritiken är Leni Lauretsalo, som menat att Reta snor idéer av andra och är en dålig designer helt enkelt.

– Åker jag ut före Reta slutar jag designa, har Leni sagt, som inte hymlar med att hon vill att Reta skickas hem. Hon blir vinklad som seriens frispråkiga bitch med andra ord.

Ja, vad lär vi oss av detta? Att det inte är snyggt att klanka ner på sina konkurrenter, att det är riktigt lågt och fult egentligen. Man gör så gott man kan och låter domarna stå för kritiken, blir sensmoralen.

I tisdagens avsnitt framgick det äntligen var skon klämmer, varför Reta är så impopulär bland de andra. Hon är skodesigner och har i motsats till de andra inte arbetat en dag som kläddesigner före tv-programmet. Och så faller de en efter en ut, nu är fem kvar av fjorton, och kvar är också Reta, skodesignern. Klart det svider.

Reta vann förra veckans cocktailklänningsutmaning med en av säsongens mest lyckade skapelser dessutom. Men jag tror inte hon vinner hela tävlingen, ska jag gissa tror jag Linda Sipilä ligger bra till, hon har vunnit flera uppdrag redan.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.