Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

En märklig kväll

15 maj , 2011, 15.00 Malin Slotte

 

Svårtippat var det och överraskande blev det. Azerbajdzjan arrangerar Eurovision Song Contest 2012. Vinnarlåten Running Scared är en svenskskriven skvalballad med falsettrefräng, den sortens radiopop som knappast provocerar en människa. Om låten var en av startfältets många hyfsade medelmåttor, dessutom med en småskakig sånginsats, var iscensättningen onekligen en av kvällens vackraste: ljusspel med strålkastare och eldregn, och det sockersöta duettparet Ell/Nikki helt klädda i vitt. Spröd och känslig romantik med gulligt trevande smekningar på scenen.

Även om man kan tycka det fanns mer spännande bidrag i låtfältet, är det ändå intressant att Azerbajdzjan sätts in på kartan genom att få arrangera Eurovision Song Contest. Däremot är det synd att vinsten kom med sådan doft- och smaklös mainstreampop som kunde vara producerad var som helst i världen. Eurovision som bäst är när man förnimmer en nationell krydda i ländernas tolkning av modern popmusik.

Sveriges Eric Saade, som låg i ledning ett tag i början av den nervkittlande omröstningen, blev trea med sitt effektfulla glaskrossarnummer, vilket är landets bästa placering sedan segern 1999. Det såg länge ut som om landet skulle ta silver, men svenskarna blev förbisprungna på slutet av Italiens tveklöst musikaliska jazzbidrag. Omröstningen var rena rysaren; det skilde länge bara några poäng mellan Azerbajdzjan och Sverige, innan Azerbajdzjan så småningom drog ifrån. Riktigt i början av röstningen ledde till och med Greklands huvudlösa rap-etnoballad-hybrid, som slutligen skuffades ner till en mer acceptabel sjundeplats.

För Finlands del blev kvällen en besvikelse. Paradise Oskar lyckades trots ett bra framträdande och uppskruvade förväntningar inte göra intryck på Europa. Det blev blott placering 21 (av 25) med 57 poäng. Tio länder gav poäng, de flesta geografiskt närliggande: Sverige, Estland, Danmark, Island, Litauen, Polen, Tyskland, Schweiz och Irland. Högst smällde Norges tolvpoängare. Förmodligen spelade det ofördelaktiga startnumret att uppträda först in. I semifinalen där Finland uppträdde som tionde blev vi trea, efter Grekland och Azerbajdzjan. Finland gav sin tolva till Ungerns popdisco som placerade sig efter Finland på tjugoandra plats.

Inte heller Frankrikes opera gick hem. Vadslagsningsbolagens favorit fick nöja sig med en femtondeplacering, något som säger något om hur svårtippad och oberäknelig utgången var i år. För de också hårt förhandstippade tvillingarna Jedward gick det bättre, de kom åttonde.

Också bottenplaceringarna överraskar. Estlands cirkuspop, som hörde till dem med lägst odds hos spelbolagen blev nästsist. Sist kom Schweiz varma retrovisa. Ur led är tiden.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.