Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Manligt och kvinnligt

27 maj , 2011, 00.22 Malin Slotte

 

FST och produktionsbolaget sveng.com efterlyser rekryter som rycker in i Dragsvik i sommar och som vill vara med i en ny dokumentär serie om ”Drakan”. Anmäla sig kan man göra på www.drakan.fi. Serien visas i december.

FST5 är inte först ut med att göra en tv-serie om militärlivet – snarare sist. Vet inte hur många versioner av serier om stridspiloter, attackdykare och andra elitmilitärer som visats i Yle TV2. Och i MTV3 startade Kasarmi, om rekryter i Vekaranjärvi förra veckan.

Detta sätt att göra dokumentära tv-serier är en inte särdeles ny trend i tiden. Jag ser det som en utveckling av realityserierna – som på detta sätt så att säga går tillbaka till sina seriösa rötter. Det handlar väl också om pengar och resurser – det är enklare att köra ut en dokumentärserie i två månader än att vara tvungen att hitta på något nytt varje vecka. I bästa fall fastnar också en del av publiken på kroken och behöver inte erövras på nytt vecka efter vecka.

Visst, en serie om Drakan kan bli hur intressant som helst, det är en högst finlandssvensk angelägenhet med högt täckningsområde, men är det nån annan än jag som slås av att dessa typer av dokumentära satsningar ofta är så manligt fokuserade? FST har visat dokumentärserien Farsor, och nu går säsong två av Vrakfeber om vrakdykare. Lägg därtill till underhållningssatsningar som Magnus & Petski och kanalen börjar nästan känns lite grabbig.

Är alla dessa dokumentärserier om militärer, poliser, brandmän, piloter och andra manliga hjälteyrken i kanalerna en tillfällighet, eller är det en mer medveten strategi för att locka den publik som annars mest ser på sport och nyheter? Det ser i alla fall en aning medvetet ut. Och i ärlighetens namn så finns det ju en del också för den grupp som sägs vara mest lättfångad: livsstilsunderhållning i form av Strömsö och Min morgon, för att inte tala allt man kan gotta sig åt i den superfeminina kanalen Nelonen och dess lillasyster Liv.

Jag har ett tips. Jag tycker FST ska göra en en serie av nästa luciaval. Den kunde heta Luciaskolan alternativt Vem blir Finlands nästa lucia? De tio kandidaterna flyttar in i en lägenhet i centrum av Helsingfors. I varje avsnitt skulle deras lämplighet för uppdraget testas: någon vecka kunde de få ta sånglektioner eller uppträda inför publik, någon annan arbeta med barn på dagis, nästa vecka skulle det vara praktik på åldringshem, nästa medieträning och så vidare.

Varje vecka skulle en jury skicka hem en kandidat, tills endast den blivande lucian återstog – eventuellt kunde också tittarna få vara med och påverka. Och nej, vi pratar inte om slafs-tv, vulgärdoku, utan om en seriös satsning som skulle utforska lucia-uppdragets kärna och de inre kvaliteternas betydelse i bästa public service-anda.

Seriöst, jag tror detta skulle bli en succé. Jag skulle i alla fall sitta klistrad.

, , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Karolina skriver:

    Intressant tankegång, det där! Jag har faktiskt inte reflekterat över just det där, men tv är ju överlag ett väldigt grabbigt medium. Och vad är nu nytt med att det stereotypiskt manliga glamouriseras …

  2. Malin Slotte skriver:

    Grabbigt å ena sidan, å andra sidan ett väldigt feminint medium. Livsstilsprogram, dokusåpor och många dramaserier lockar i huvudsak en kvinnlig publik.

Kommenteringen är stängd.