Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En kvinnlig sommar

15 jun , 2011, 00.17 Malin Slotte

 

Kvinnor. Det är sommarens tema i Yle Teema. Vilket syns både i dokumentärutbudet och på filmfronten. I kväll onsdag klockan 21 börjar en dokumentärserie producerad av BBC om kvinnor som lämnat avtryck i historien under 1900-talet.

Först ut är den kanske minst kända i kavalkaden: Song Meiling (1897–2003, bilden) även kallad Madame Chiang Kai-shek efter sin make, den kinesiske presidenten. Om hur Song Meiling blev en av 1900-talets mest inflytelserika kvinnor handlar kvällens dokumentär, berättad med svartvit arkivfilm och en kvinnlig berättarröst.

Senare avsnitt i serien handlar om modeskaparen Coco Chanel, Wallis Simpson som fick Edward VIII att abdikera, skådespelaren-uppfinnaren Hedy Lamarr, filmstjärnan-stilikonen Audrey Hepburn, filmstjärnan-prinsessan Grace Kelly, korrespondenten Martha Gellhorn, dansaren-sångerskan Joséphine Baker, den indiska premiärministern Indira Gandhi och sångerskan Édith Piaf.

Skådespelaren Romy Schneiders, ballerinan Margot Fonteyns och drottning Elizabeth ll:s liv behandlas i dramaform i sommar.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.