Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Pilgrimsvandring i Spanien

16 jul , 2011, 09.00 Malin Slotte

 

I den fyrdelade reportageserien Apostlahästarna – en pilgrimsvandring (repris från 2009) är Peter Lüttge både reporter och filmare på sin vandring längs den berömda pilgrimsleden till Santiago de Compostela.

Greppet är lättsamt, utåtriktat och fragmentariskt resereportageaktigt. Serien är full av korta möten med människor.

Som enmansprojekt är det överraskande proffsigt filmat, även om Lüttge ibland berättar i ord det som hade kunnat visas i bild. Ibland uttrycker inte bildsättningen heller det den utger sig för att vilja visa – exempelvis beträffande kyrkan som beskrivs som ett ”katolskt Disneyland” saknar man en mer övergripande bild av kyrkorummet.

I andra fall fungerar det betydligt bättre, som det effektfulla stämningsmåleriet efter att en av vandrarna gått bort under en natt på ett härbärge. Musikvalet kan kännas övertydligt – när man kysser krucifix spelas Save Your Kisses for Me och när man blåser löv Another One Bites the Dust. Det blir lite lustigt, å andra sidan verkar effekten inte vara omedveten.

Apostlahästarna – en pilgrimsvandring repriseras i FST5 i kväll lördag kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.