Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Ursäkta, talar du svenska?

15 jul , 2011, 08.30 Malin Slotte

 

Något eget allsångsprogram bjuder inte FST heller på i år, men en ny säsong av Svensk sommar i Finland blir det. Och kanske når man en bredare publik med detta underhållningsprogram än med Benny Törnroos i Åminne – apropå rapporten om kanalens låga tittarsiffror nyligen.

Det är inget fel på programidén och formatet; det är alltid lätt att väcka intresse med vad tycker andra om oss-konceptet. I fjol raggade man upp två svenskar på gatan i Stockholm för att ta dem med på en finlandssvensk weekend. I årets säsong står finska Finland i turen.

Först ut är Tammerfors, och nya programledare för säsongen är Anne Hietanen och Hannah Norrena. De tilltalar folk på gatan på svenska, och först ser det inte lovande ut. Men till slut nappar Olli, som får med sig kollegan Saila på äventyret. Under en helg i Åboland, med bland annat ett besök på Popkalaset på programmet, får de öva sin skolsvenska.

Lika kort produktionstid som i fjol har avsnitten inte. Då var det en och en halv vecka mellan inspelning och sändning. Nästa vecka firas midsommar, och det börjar ju vara ett tag sedan.

Stan Saanilas humoristiska kommentatorstämma gör en hel del för helheten. Estland nästa sommar då, eller?

Svensk sommar i Finland startar i FST5 i dag fredag kl. 20.30.

, , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Carita skriver:

  I väntan på programmet som bandades på Östra Nylands läsarfest lördag 2 juli… Har du Malin nån aning om när DET sänds?

 2. Malin Slotte skriver:

  Tyvärr, vet bara att nästa vecka är man i Andersböle, och veckan därpå på Gaypride, men om du botaniserar på den här sajten kanske du hittar svar:
  http://sommar.ylebloggen.fi/

 3. Ulf Persson skriver:

  Välkomna till Joensuu! Som rikssvensk och sommarboende här skulle jag hoppa högt av glädje om någon frågade mig på gatan om jag talade svenska! Försöker förstå det här landet. Språket. Mentaliteten. Vemodet.
  http://ulfpersson.wordpress.com/2011/07/10/en-vemodig-sang/

 4. Malin Slotte skriver:

  Tyvärr Ulf tror jag du platsat bättre i den förra säsongen då man bjöd in rikssvenskar. I år har man finskspråkiga i kikarsiktet. Men programmet kan du kolla på i FST5, tror också SVT i sommar sänt den första säsongen då man letade deltagare till programmet på Medborgarplatsen i Stockholm.

Kommenteringen är stängd.