Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Drama

Max Bremer i BBC-produktion

26 jul , 2011, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Satir är en svår genre. Det påminns man än en gång om i Anne Griffins drama New Town från 2009, som i Yles tablå fått den svenska titeln Mordmysteriet Purves & Pekkala.

Föremål för satiren är arkitekturen och fastighetsbranschen i skotska Edinburgh.

Man måste nästan vara en David Lynch för att ro hem en berättelse med så tillspetsade karaktärer och egendomligt tonfall som detta. Mystiken blir inte mindre av att det som från början var tänkt som en sexdelad kriminalserie inte blev mer än en ett avsnitt. Trådarna blir med andra ord hängande och intrigen halvfärdig.

Dramat gör de vanliga misstagen för genren: är lite för smart och tillkrånglat för sitt eget bästa – och karaktärerna är oengagerande karikatyrer. Men pilotavsnittet, som alltså i stället blev en tv-film, blev i alla fall tillräckligt bra för att belönas med en skotsk Bafta som bästa tv-drama.

Det främsta argumentet för att se detta är egentligen att en av huvudrollsinnehavarna är finländsk: Max Bremer gör med hedern i behåll den finske arkitekten i det ytliga och tvillinglika arkitektparet Purves & Pekkala (den andre är Mark Gatiss).

Pekkala är av någon anledning märkbart religiös och yttrar med jämna mellanrum fraser på finska.

Mordmysteriet Purves och Pekkala sänds i TV1 i kväll tisdag kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.