Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En märklig stämning

19 aug , 2011, 09.40 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En dokumentär om Uppsala läns landshövding Anders Björcks Linnéår kan låta som om man behövde ställa väckarklockan på ringning. Gör inte det! Måns Månsson har gjort en både fascinerande och komisk dokumentär om en man vars yrke mest verkar handla om formella representationsuppdrag och högtravande invigningar med tal och ceremonier.

Metoden att få detta att fungera är att köra med svartvitt. Scenerna är inspelade med statisk kamera en bit ifrån det som sker så att man ser hela scenen på ett sätt som påminner om Roy Anderssons tablåer. Dokumentären bara betraktar, här finns inte en enda intervju, och på något sätt blir detta steg bakåt och avstånd ett betydligt mer givande grepp än närbilder och intervjufrågor som försöker komma in under huden.

På ytan är det tristare än trist, och det är rent magiskt hur Månsson lyckats få detta att bli intressant intill fascination. Varje scen förmedlar något mer än det som sker på ytan, och det trots att det vi mest får se är Anders Björck ha planeringsmöten med sina medarbetare om kommande evenemang och uppdrag, eller närvara vid högtidliga ceremonier. Tonen i alla mänskliga möten i filmen är genomgående opersonlig och artigt konverserande.

Det svartvita fotot i kombination med Linnéjubileet som firas i historiska miljöer för också tanken till något föråldrat som inte riktigt lever i kontakt med resten av världen. Det är elitens lilla bubbla det handlar om där ceremonierna verkar finnas till för ceremoniernas skull. En landshövding verkar ha samma funktion som kungligheterna som rör sig i samma officiella sammanhang och som man i vördnadsfull ton konverserar om flera gånger i dokumentären.

Framför allt är det en rolig och egendomlig dokumentär. Särskilt scenen där kameran följer Anders Björcks ryggtavla i underjordiska korridorer och det enda som hörs är de mjuka skosulorna mot golvet och fraset från kostymen. Han svänger ständigt in i nya korridorer, det verkar aldrig ta slut. Eller när han läser tidningarna som kommit på posten vid sitt skrivbord: snabbt bläddrar han igenom dem på ett pedantiskt mekaniskt sätt. Det ska göras för att det ska göras. Det är kanske det landshövdingsuppdraget går ut på?

Dokumentären H:r landshövding (från 2008) repriseras i FST5 i kväll fredag kl. 21.40.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.