Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Varför svälter Anna?

28 aug , 2011, 03.03 Malin Slotte

 

Under första halvan av Pia Hellstens dokumentär om bloggaren Anna sitter man och funderar på om det här verkligen är en dokumentär. Om det inte egentligen är en längre intervju av typen Samtal om livet. Kalla det avund, men man frågar sig varför man egentligen ska intressera sig för denna Anna, som verkar irriterande omänsklig i all sin unga, begåvade, vackra och målinriktade perfektion.

Men det tar sig. Programmet berör. För det är något som skaver när man hör Anna berätta om sitt liv och läsa ur sin blogg. Det är ingen vanlig blogg med dagens outfit och snyggt upplagda frukostar – utan anspråksfulla livsfilosofier.

Anna studerar juridik och är aktiv inom nationslivet och studentpolitiken. Hon är målinriktad och vill göra karriär, men är rädd för att misslyckas och bli sittande i kassan på Siwa till allmänt åtlöje. När hon bloggar om att hon tänker titta på skräp-tv och äta godis en kväll är det uttryckligen för att vakna som en ny och utvilad människa nästa morgon. Livet är en prestation. Men som för så många annor som världen är full av har kontrollen och självdisciplinen blivit till en sjukdom, en ätstörning.

Efter att programmet i den första hälften handlar om den perfekta Anna som syns utåt, går den senare delen in på den sköra med ätstörningar. Det handlar nånstans om tvår tids värderingar och människosyn – en problematik som accentueras av att huvudpersonen är en ung, begåvad kvinna för vilken ännu ”alla dörrar står öppna”.

Veckans dokumentär: pimples.ratata.fi sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.