Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Brittisk succéserie

30 aug , 2011, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En av de största brittiska tv-succéerna det senaste året är Downton Abbey (ITV 2010), ett epokdrama förlagt till strax före Första världskriget med relationen mellan herrskap och tjänstefolk i centrum. Det låter kanske inte så originellt, och är det förstås heller inte rent ämnesmässigt – men likväl blev det lyckat.

Ett myller av huvudpersoner bjuder serien på, alla rollprestationer av ypperligaste kvalitet. Och seriens skapare Julian Fellowes (Gosford Park) vet vad han talar om. Han är själv baron och sitter för de konservativa i det engelska överhuset. Han fick mycket uppmärksamhet när han i en intervju sade att hatet mot överklassen är den sista formen av accepterad diskriminering.

Men serien intresserar sig inte bara för aristokratin, utan också för tjänstefolket nere i källarregionen. Handlingen är förlagd till ett magnifikt gods vars manlige arvinge går under med Titanic. Kvar finns bara döttrar utan arvsrätt, och den stora frågan är alltså vem som ska ta över.

SVT sänder den andra säsongen redan i oktober, och en tredje lär vara på gång.

Downton Abbey sänds i TV1 i kväll tisdag kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.