Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

En teaterns grand old man

22 Dec , 2011, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En finsk skådespelare med en lång cv är Jyrki Nousiainen, född 1943. Under skådespelarkarriären har det blivit ett 140-tal roller, på teater, film, tv och radio – så många smakprov blir det dock inte härifrån.

I 42 år var Nousiainen anställd på Helsingfors stadsteater. Men några lugna pensionsdagar blev det inte efter det, i stället begav han sig ut på en sju månader lång turné som clownen Mr Slow på Sirkus Finlandia.

Jarmo Lampela har följt Nousiainen under en längre tid, träffat honom på olika platser och i olika miljöer; på teatern, när han besöker Sirkus Finlandias Henrico Björn Gammals, på turné med cirkusen, på stugan, när han undervisar på teaterinstitutet i Tammerfors, och till och med följer man med honom till Italien. Vid sidan om teatern målar han också tavlor.

Personporträttet är uppdelat och tematiserat i kapitel, och Nousiainen är intensiv och verbal. Det handlar om yrkesmannen Jyrki Nousiainen, om hans privatliv får vi inte veta just något alls. Men dottern Saimi Hoyer, känd som fotomodell och tv-personlighet, berättar barndomsminnen om sin far på stugan.

Jyrki Nousiainen – livets cirkus sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.