Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju

Elisabeth Rehn i egen sak

28 Dec , 2011, 09.35 Malin Slotte

 

Tre nya intervjuer i serien Itse asiassa kuultuna bjuder Yle på kring årsskiftet. Den 4 januari blir det med Jörn Donner, och den 11 januari med Sirkka Hämäläinen.

Men först ut är Elisabeth Rehn i kväll. Det hela börjar med en nyhetsbetonad bildkavalkad ur den unga och käcka Grankullafruns tidiga år. Därefter tar intervjuaren Juho-Pekka Rantala sats vid – Tupperware. En lämplig krok för att börja från början visar det sig, från uppväxten som läkardotter på finsk ort till hur det kom sig att hon fick in en fot i politiken. Men mest är hon känd som pionjär: som världens första kvinnliga försvarsminister – och som den första kvinnan i Finland som på allvar hade chans att bli president.

Intervjun är en välvillig Här är ditt liv-intervju som omspänner hela huvudpersonens liv på 45 minuter. Rehn är inte svårintervjuad – hon vet vad som krävs och bjuder på anekdoter ur sitt liv, men delar också med sig av sina personliga motgångar. Partiets grabbar, som enligt henne inte hade tänkt sig att hennes karriär skulle bli så lång som den blev, får sig flera slängar.

Å andra sidan verkade hon inte ha trott det själv heller. Rantala har grävt fram en intervju ur tidskriften Eeva från 1987 där Rehn säger att hennes livsbåge börjat pekar neråt, att hon inte längre har lika stora ambitioner som förr.

Hörd i sak: Elisabeth Rehn sänds i TV1 i kväll onsdag kl. 21.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.