Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Man blir arg

29 jan , 2012, 00.00 Malin Slotte

 

Annvi Gardbergs radiodokumentär Först i brödkön gör en både arg och glad. Den handlar om hur det är att vara fattig.

Huvudpersonen Ove Öhman i Borgå arbetade i trettio år på sågen i Tolkis. Han är född 1960 och har sökt alla tänkbara jobb, men samhället verkar inte ha någon användning för honom längre.

Dokumentären startar i Frälsningsarméns brödkö som Ove besöker med vännen Leif. Mycket handlar det om mat – det gör det för den som har tunn plånbok, dit går nämligen det lilla man har.

Med hustrun Jaana diskuterar Ove matlagning, om knepen som gör det enkla och billiga lite godare, om hur man som fattig tvingas äta mycket kolhydrater för att det är billigt fastän kroppen inte mår bra av det.

Ove besöker sin åttioåriga mamma Eila som fortfarande har en mors milda uppfostrande inställning till sin son. Han besöker arbetskraftsbyrån där tålamodet håller på att tryta för honom och cynismen börjar ta över – han har blivit besviken fler än en gång.

Han vill ha ett riktigt jobb, inte ett lönesubventionerat som han ser som utnyttjande. Här är både hustrun och mamman av motsatt åsikt vilket debatteras.

Gardberg berättar i välavvägda scener och skapar ljudmiljöer som föder bilder hos lyssnaren. Med detta grepp – utan att använda en endaste traditionell intervju – lyckas hon berätta fram hela problematiken i arbetslöshetens hopplösa ekorrhjul. Det är konkret och intimt, man känner att man kommer de här människorna nära.

Beklämd blir man över ett samhälle som kasserar människor på detta sätt. Däremot är det så här radiodokumentärer ska göras. Den biten är glädjande.

K3: Månadens dokumentär: Först i brödkön sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.