Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Jaga citykanin

30 jan , 2012, 19.27 Malin Slotte

 

Om kaninjakt i urban miljö handlar kvällens dokumentär Jahti av Jukka Eggert. Genom jakten försöker man förhindra ett för stort bestånd. Problemet – som inte alla ens är överens om att är ett problem – är som så ofta självförvållat. Det är fråga om tamkaniner som människan släppt ut när hon tröttnat på dem.

Dokumentären följer Helsingfors stads kaninbekämpningsverksamhet under jaktsäsong. Vintertid drar kaninjägarna ut, smyger omkring med geväret över axeln på gravgårdar, i koloniträdgårdar och nöjesparker, står blickstilla och väntar. Ibland får illrar göra jobbet när de skickas ner i hålorna för att jaga upp kaninerna.

Med i kaninjaktlaget finns en liten pojke som fostras till jägare, och i en skola i Berghäll ger elever sitt perspektiv på jakten i sina teckningar.

Det handlar också om byråkratin, om de torra mötena där problemet diskuteras och beslut för verkställandet fattas. Och vad som händer med kropparna, nästan 2 000 under vintern 2010 då dokumentären är filmad. På Högholmen väntar hungriga lejon.

Dokumentärprojekt: Jakten sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.