Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Arktiska äventyr

31 jan , 2012, 11.05 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den brittiska äventyraren och globetrottern Bruce Parry är ingen ny bekantskap för Yles tittare. Vi har sett honom bo hos isolerade stamfolk och resa längs Amazonfloden. I Arctic with Bruce Parry (BBC 2011) står olika folkslag som lever kring norra Polcirkeln i fokus.

I första avsnittet styr han kosan mot Sibirien och Sacha, den största delrepubliken i Ryssland med knappt en miljon invånare. Där lever Sachafolket, eller jakuterna, var schamanistiska instrument och riter var förbjudna i Stalins Sovjet, men vars urgamla traditioner åter är tillåtna.

Särskilt den andliga biten av de här folkens liv och traditioner intresserar Parry, och han hänger följaktligen mest med på olika ritualer och evenemang. Han tar emot soluppgången till mystisk musik, rider på ren och åker gammal stridsvagn.

I de fyra följande avsnitten besöker han Grönland, Alaska, Kanada och sist men inte minst Nordeuropa. Förutom besök i en avlägsen nordlig rysk by, bekantar han sig med renskötande samer i Norge och gör en avstickare till forskningsstationen på Spetsbergen.

En fascinerande värld: Folken i norr sänds i TV1 i kväll tisdag kl. 19.00, repris fredag kl. 16.00 och lördag kl. 8.05.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.