Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Det finska spelundret

4 feb , 2012, 19.48 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Spel som Max Payne och Angry Birds har satt in Finland som spelnation på världskartan. De är några av världens mest framgångsrika spel genom tiderna, och bara några av många spel producerade i Finland.

Temakvällen om det finska spelundret öppnas med Tommi Mattilas nyproducerade dokumentär Pelinrakentajat som via intervjuer med centrala aktörer och spelkonstruktörer berättar historien från nördsammankomster i ruffiga källarutrymmen till dagens moderna kontorslandskap prydda av merchandise.

Ett tiotal män – det här är en mansdominerad bransch – berättar om de olika spelen som antingen flippat eller floppat under de senaste två decennierna. Det handlar om en kombination av teknik, kreativitet och affärssinne, en bransch där insatserna och riskerna är stora, men framgången om det vill sig kan bli enorm.

Kvällens andra dokumentär är Kim Finns Riot On! från 2004 om hur företaget med samma namn på två år brände 20 miljoner. Temahelheten avslutas med ett program från 2011 om åttiotalets succédator Commodore 64.

Teemalördag: Spelfinland sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.