Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Den första ”dokumentären”

19 feb , 2012, 14.05 Malin Slotte

 

Exakt en vecka efter Whitney Houstons död nås vi av det som antagligen är den första i ett pärlband av ”dokumentärer” som repriserar den redan fastslagna mediala berättelsen om stjärnans liv.

Snabbast i editeringsstudion har den amerikanska underhållningskanalen E! varit som sammanställt den fyrtiofem minuter långa nyhetsspecialen Last Days of a Legend.

Titeln är mest ett sensationsknep för att locka tittare. Man ägnar den första kvarten åt att upprepa det som rapporterats att skedde dygnen kring dödsfallet, uppblandat med reaktioner från kolleger på röda mattan under Grammygalan. I studion intervjuar programledaren två av kanalens nöjesreportrar som kommenterar den underhållningsindustri de själva i högsta grad är en del av.

Mest substans har programmets mittersta del som faktiskt levererar lite fakta om stjärnans karriär, framför allt hennes bakgrund och vägen fram till genombrottet i unga år. Sista kvarten ägnas helt åt det senaste decenniets förfall i huvudsak sett genom paparazzofotografens lins, missbruket som förstörde rösten och bidrog till en alltför tidig död.

Kanske är det just detta missbruk som gör det så svårt att skapa sig en uppfattning om stjärnans personlighet, hurdan hon var som person – och inte blir hon tydligare i de intervjuklipp som visas. För alla som pratar om henne i programmet är hon Stjärnan, Rösten – och förstås också missbrukaren. Om hennes ambitioner och temperament yttras inte ett ord. För hugade dokumentarister finns det alltså mycket kvar att utforska, inte minst den musikaliska biten.

Liv D: Whitney Houston: Last Days of a Legend. Liv 20.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.