Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Frysa ägg

21 feb , 2012, 17.05 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Om den kvinnliga fertilitetens begränsningar handlar holländska Marieke Schellarts dokumentär Ei voor later från 2010. Där vänder hon kameran mot sig själv och sin egen längtan efter barn som 36-årig singelkvinna.

Viljan att någon gång skaffa barn är stark, rädslan att inte hinna träffa en man innan det är för sent likaså. Att skaffa barn på egen hand, utan man, är ett alternativ som snabbt avvisas, för det säger sig Marieke vara för romantisk.

Däremot talas det en kväll på nyheterna om möjligheten att frysa ner ägg och på det sättet förlänga sin fertilitet. Marieke börjar utforska detta alternativ. I Nederländerna verkar det inte finnas några möjligheter, men i Belgien finns däremot en klinik som är villig att göra ett försök även om inga garantier ges för en teknik som ännu är i barnskorna. En annan möjlighet är en amerikansk metod där man fryser ner ena äggstocken.

Som bollplank inför detta svåra och inte minst kostsamma beslut har Marieke främst de egna föräldrarna. De delar välvilligt och bekymrat med sig av sina goda råd och åsikter, och särskilt fadern som är biolog har synpunkter på metoderna.

Förutom kampen mot den biologiska klockan ställer sig Marieke också frågan varför en 36-årig söt och intelligent kvinna inte lyckats hitta en man i storstaden Amsterdam där 30 procent av männen är singlar och 25 procent av kvinnorna. Marieke träffar en likaledes söt och intelligent väninna som också är singel för att fundera på saken: Kan det bero på att deras mödrar var feminister?

Pappa biologen är bestämd på den här punkten: Marieke som jobbar som AD på en reklambyrå har inte hittat den rätte för att hon är för stark. Män vill inte ha starka kvinnor, hon måste lära sig att sluta föra, det är mannens uppgift.

Dokumentären sammanfattar på ett personligt sätt ett vanligt kvinnligt dilemma – men dess förslag till lösning på problemet är mer ovanligt, i alla fall än så länge. Hur denna metod fungerar i praktiken ger dokumentären heller inget svar på. Men det finns kanske skäl att återkomma.

Dok: Sparade ägg sänds i FST5 i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.