Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Fellowes Titanic

3 apr , 2012, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den 14 april har det gått ett sekel sedan Titanic sjönk på sin jungfruresa från Southampton till New York. 1 517 personer av 28 nationaliteter följde med ned i djupet, och hundraårsdagen går inte obemärkt förbi på tv. Så gott som alla kanaler kommer att uppmärksamma den historiska händelsen i fiktiv eller dokumentär form.

TV1 sänder det nyproducerade, brittiskkanadensiska dramat Titanic skrivet av Downton Abbey-författaren Julian Fellowes. Serien kunde kallas ett flytande Downton Abbey. Också här ligger fokus på klassperspektivet skildrat genom fartygets tre olika passagerarklasser, första, andra och tredje, samt besättningen som också den har sina hierarkier.

Serien introducerar ett myller av karaktärer ur alla kategorierna. Syftet är väl att åstadkomma ett brett perspektiv, men frågan är om det inte blir lite väl många karaktärer att hålla reda på. Det är svårt att hinna fästa sig vid och engagera sig i någon när energin mest går åt till att försöka hänga med.

I Kanada och Storbritannien sänds dramat som fyrdelad serie; Yle sänder det i två långfilmslånga avsnitt vilket verkar förta en del av grunduppläggets dramaturgi med bakåt- och framåtblickar där varje entimmesavsnitt slutar i en cliffhanger. Första avsnittets sextio minuter går åt till att utveckla klassproblematiken på fartyget: vem som får gå vart på fartyget, vilka som enligt vissa inte är fina nog att vara där de själva är, och så vidare. Koder och oskrivna regler, det är kinkigt.

När en timme har gått går serien – äntligen – från att vara snårigt kostymdrama till gastkramande katastrofdrama. Passagerarnas kamp om livbåtarna fångar tittaren i ett vanmäktigt grepp. Det är som att simma i sirap när karaktärerna inte förstår sitt eget bästa, är upptagna av futiliteter medan skeppet sjunker och har relationer att reda ut mitt i paniken. Frågan om allas lika värde ställs på sin spets när platserna i livbåtarna delas ut.

Titanic sänds i TV1 i kväll onsdag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.