Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

Tiden som Kristian

29 apr , 2012, 00.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den allra första Syksyn sävel ordnades 1968 och vann gjorde artisten Kristian med låten Näin on. Bakom artistnamnet döljer sig Bengt Huhta, i dag lärare och rektor vid Öja skola i Karleby. Huhta sysslar fortfarande med musik men popkarriären har han sedan länge lagt bakom sig.

Gungerd Wikholm har sökt upp honom i hans födelse- och hemstad för att berätta hans historia, som numera är ett rätt glömt kapitel i den finska musikhistorien.

Det är berättelsen om en blyg småstadsgrabb som blev en flickidol tack vare sin sångröst, sitt mörka långa hår och sina stora ögon. Han flyttade till Helsingfors där han rörde sig i tidens musikkretsar till vilka kolleger som Kirka och personligheter som Monsieur Mosse hörde. Vexi Salmi, som var en central gestalt minns Kristian och medverkar i programmet.

Via Bengt Huhtas historia och mängder av musikreferenser – och förstås också musik! – är dokumentären en tidsresa till 1960–1970-talets finska ungdomskultur. Det var en tid då populärpressen verkade ha varit spektakulär på ett annat sätt än i dag. Kristian försökte få publicitet både genom att korsfästa sig och iscensätta sitt självmord. Man gjorde så då.

En fördel och förmodligen en förutsättning för att levandegöra den här tiden är att redaktören inte bara själv var ung då det begav sig, hon har även en personlig koppling till huvudpersonen. Hon var en av de beundrarinnor som skrev beundrarbrev till Kristian – och faktiskt också fick svar! Dokumentärens charmigaste byggsten är uppläsningar ur breven Kristian skrev till sin beundrarinna – brev som trots att han garderar sig med humor är mer personliga än rutinmässiga standardfraser.

K3: Månadens dokumentär: Sjung mig hem sänds i Radio Vega i dag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.