Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Skandinaviskor i USA

25 apr , 2012, 09.30 Malin Slotte

 

Just nu går två realityserier om unga nordiska kvinnor bosatta i USA på tv. Den ena är Suomi-tytöt New Yorkissa på onsdagar i Liv, den andra Lyckan i LA på tisdagar på svenska TV3.

Det är ofrånkomligt att jämföra de båda serierna. Syftet med dem är ungefär detsamma – att skildra unga kvinnors liv i USA, eller egentligen: att skildra se mig-generationens försök att gräva guld i USA. Resultatet har blivit rätt olika.

Suomi-tytöt New Yorkissa handlar om fyra finländska kvinnor kring trettio som bor, studerar, arbetar eller söker jobb i New York. Alla har de band till branscher som innebär synlighet och till och med kan göra dem kända – en är sångerska, en bloggare, en teaterstuderande och en dansare. Det är ett upplägg som i de bästa av världar kanske kunde ha blivit något av en finsk realityversion av Sex and the City – det dejtas en del i serien nämligen. Men som inte blev det.

Redan efter två avsnitt slokar dramaturgin. Första avsnittet funkade hyfsat som en aptitretare, New York är ändå New York, en stad med en puls och energi som smittar av sig på det mesta. Men efter andra avsnittets trista och konstruerade scener där bland annat en av de medverkande får besök av sin mamma från Finland, och en annan motvilligt är barnvakt, tror jag det får räcka. Mor och dotter-tjafset som upptog en stor del av avsnittet var helt enkelt inte intressant nog och kändes inte heller trovärdigt.

Lyckan i LA är däremot en serie man lätt fastnar i. Också där är huvudpersonerna fyra, den här gången svenskor i 25-årsåldern som liksom miljoner andra vill bli Någon i Los Angeles. Till skillnad från de som det verkar rätt jordnära finska flickorna i New York verkar mycket mera stå på spel för svenskorna, och deras verklighet är också solkigare.

De har underkastat sig stadens plastikopererade, silikonpumpade och botoxstelnade skönhetsideal som utplånar det personliga i utseendet. Två arbetar som nattklubbsvärdinnor men vill göra något annat, en har en bakgrund som utvikningsmodell men vill bli fotograf, en är nyutexaminerad skådespelare som springer på auditions.

Det som främst skiljer serierna åt, och som gör att den ena fungerar och den andra inte, är att Lyckan i LA verkar ha en tydlig bild av vad den vill berätta. Och det är inte alls om lycka och glamour. Det man i stället fångar är diskrepansen mellan dröm och verklighet. De fyra huvudpersonernas liv verkar ha stagnerat, de kommer ingen vart, varken karriärmässigt eller i kärlek och relationer. Resultatet är en tragedi – närmast en moralisk pekpinne om att det här inte är ett liv att avundas, tvärtom är det en sorglig jakt på bekräftelse fylld av tomma ideal. Livet i LA blir det som Suomi-tytöt New Yorkissa inte lyckas med: en berättelse som engagerar tittaren till att ta ställning och förhålla sig till det hon ser. Det är genom känslorna man fångar publiken.

Fotnot: Lyckan i LA kan ses gratis på TV3 Play.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.