Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

De döda vandrar

22 apr , 2012, 10.00 Malin Slotte

 

Zombieserien The Walking Dead (AMC 2010) är den intressantaste nyheten i den nygamla kanalen Fox (tidigare SuomiTV). Serien där en zombiesjukdom som slagit ut en stor del av mänskligheten baserar sig på ett seriemagasin med samma namn, och den första säsongen fick en Golden Globe-nominering i dramaserieklassen. Inte illa för en serie i skräckgenren med viss dragning mot splatter.

Åtminstone pilotsavsnittet är effektiv skräck som mestadels lyckas balansera på rätt sida av komedigränsen. Och då har vi ju ändå att göra med förruttnade döingar som hasar omkring på jakt efter människor att besmitta med sitt bett. Ett skott i huvudet stoppar dem, en handling som åtminstone inledningsvis utförs inte bara för att rädda sig själv, utan av humanitet för att ta varelsen ur detta ovärdiga tillstånd.

Huvudpersonen Rick Grimes (Andrew Lincoln) är polis. Efter en epilog där han och relationen till kollegan och familjen snabbt etableras hamnar han i koma på sjukhus. När han vaknar upp och försvagad stapplar ur sjukhussängen är det för att möta en grådaskig och folktom värld som ser ut som en krigszon. Den krypande ödsligheten slår över i chockverkan när zombierna – eller vandrarna (walkers) som de kallas i serien – portioneras ut enligt bästa skräckfilmsdramaturgi: de tenderar att bli både fler och komma närmare ju längre avsnittet lider.

Lite som i John Hillcoats The Road beger sig hjälten ut på en roadtrip där han ställs inför olika möten, och frågan är vem man kan lita på i denna laglösa apokalyptiska värld. Hans drivkraft är högst personlig: att hitta sin fru och son som han fortfarande tror är i livet.

Serien har producerats i två säsonger eller totalt nitton avsnitt. En tredje är under produktion och har premiär i USA i höst. Som kuriosa kan nämnas att det fjärde avsnittet Vatos har regisserats av svensken Johan Renck, även känd under artistnamnet Stakka Bo.

The Walking Dead sänds i Fox söndagar kl. 22.00, repris måndagar och lördagar kl. 23.45.

, , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Örn skriver:

  TV-serien är ingen höjdare, även om den är given för den som gillar zombie och/eller post-apokalyps. Däremot måste jag slå ett slag för den tecknade serien som TV-serien är baserad på. Ett fantastiskt rått drama som ständigt går mellan hopp och förtvivlan.

 2. Kasper skriver:

  Det har varit en av de mer lyckade serierna efter Game of Thrones de två år som serien varit igång. En serie som ständigt håller en på tårna, som är väldigt intressant och som drar in en i storyn och karaktärerna. Rekommenderas verkligen för de som inte är känsliga för råa filmsekvenser.

 3. mr Z skriver:

  1 säsongen ganska bra. splatter och snygga miljöer mm. riktigt jees, går framåt hela tiden!

  2 säsongen stillastående och mycket tråkig. tog lite fart mot slutet, men förövrigt sönderanvända triangeldraman och tomt filosoferande samt värdelösa sidostoryn..

  serien helt ok med tanke på att huvudkaraktärer också kan stryka med. dock kunde shockvärdet på detta vara vassare. kommer ändå kanske in på min top tio lista av moderna serier.

 4. Malin Slotte skriver:

  Synd att jag hade möjlighet att bara se pilotavsnittet. Men det övertygade i alla fall.

 5. Malin Slotte skriver:

  Plus att det känns lite nytt med zombier. I motsats till de vid det här laget rätt överexponerade vampyrerna.

 6. Malin Slotte skriver:

  Vore intressant att kolla in, men säkert inte helt lätt att få tag på.

Kommenteringen är stängd.