Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik,Tävling

Det dunkande dansgolvet

10 maj , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

I följetongen om årets eurovisionsbidrag är vi nu framme vid det nästa sista kapitlet. I dag handlar det om årets mesta danslåtar, potentiella klubbhits att röra fötterna till på dansgolvet.

YouTube Preview Image

Gaitana – Be My Guest ***

Ukraina bjuder på en korsning av klubbig eurodance och masspsykotisk fotbollslåt – en påminnelse om att landet ordnar fotbolls-EM i sommar. Det är en pampig danslåt med ett fläskigt sound och något så originellt som ett valthorn som trumpetar till då och då. Gaitana har årets kraftigaste pipa, men låten är också lite enformig, och kanske till och med plastig. Klubblåtar brukar inte gå så bra i den här tävlingen, och jag misstänker att det här kan vara en sådan låt, som trots sina kvaliteter missar finalen. Tre valthorn av fem är detta värt.

YouTube Preview Image

Tooji – Stay ***

Har vi sett det här förut? Norges låt har ett ös som funkar mer än väl på dansgolvet. Men som eurovisionsnummer lämnar det en del övrigt att önska. För det första är det här inte tävlingens starkaste sångare. För det andra är det numret: man inleder med en Rybak-volt anno 2009, sen föser man in ett gäng dansare som får åma sig genom låten. Det är inte tillräckligt speciellt, ja, det känns nästan vardagligt. Nej, bort med den trista munkjackan, löp linan ut och gör om det här till ett färgsprakande Bollywoodnummer i stället! Trots bristerna tror jag ändå det här är tillräckligt medryckande för att gå vidare. Nuvarande betyg: tre skinnpajar av fem.

YouTube Preview Image

Anggun – Echo (You And I) ****

Frankrikes bidrag har i allmänhet stil, men placeringarna brukar ändå bli anspråkslösa. Av årets bidrag låter kanske Frankrike modernast, men några lättplockade poäng blir det knappast. Videon är snygg, och det ska bli spännande att se hur de omsätter det på scen. Jag tror tyvärr att det här är en låt som kan uppfattas som lite knepig. Resultatet blir att den oförtjänt och förvånande kan komma sist i finalen, lite som Schweiz gjorde i fjol. Jag ger ändå fyra visslingar av fem och håller tummarna.

YouTube Preview Image

Sofi Marinova – Love Unlimited ****

Också Bulgarien har en typisk låt som riskerar att inte klarar sig vidare till finalen, trots att den skulle förtjäna det. Den här gången har man heller inte direkt draghjälp av videon som känns hopplöst omodern. Långklänningen och håruppsättningen går bort, helt obegripligt att ställa sig och sjunga en klubblåt och se ut som om man var på väg på frackfest. Men låten är bra. Det blir fyra hårknutar av fem även om jag har lite hopp om det här bidragets framgång i tävlingen.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.