Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Rockmyten som familjehelvete

12 maj , 2012, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Om allt går som väntat stiger rocklegenden Ozzy Osbourne upp på Hartwallarenans scen den 23 maj. Inför besöket bjuder Yle Teema på ett temapaket om en av rockhistoriens största legender.

Men innan kvällens huvudakt, långfilmsdokumentären God Bless Ozzy Osbourne från 2011, bjuds det på en repris från i höstas. Det är en dokumentär från 2010 i serien om legendariska rockalbum som presenterar Black Sabbaths Paranoid från 1970. En skiva som förutom titelspåret innehåller låtar som Iron Man, Hand of Doom och War Pigs.

Några minuter i tio är det så dags för personporträttet som följt Ozzy under två år och som består av intervjuer med huvudpersonen själv och hans närmaste, hustrun Sharon samt barnen av vilka Jack och Kelly själva blivit offentliga personer.

Det är en berättelse om en extrem klassresa som urartar i ett missbrukarhelvete, men får ett lyckligt, nyktert slut.

Ozzy växte upp i en arbetarfamilj, hade en strulig ungdom som väl kunde ha slutat hur illa som helst – i stället gjorde honom rocken till stormrik stjärna redan som tjugoåring. En stor del av dokumentären ägnas åt anekdoter ur Ozzys utflippade liv med ”puder i näsan och skit i ådrorna”. Galna tilltag som att bita huvudet av en fladdermus har blivit legendariska. Men att leva ut rockmyten som om varje dag var den sista hade ett högt pris. Ozzys drogproblem ledde till att han fick sparken ur bandet och förlorade sin första familj.

Även den nuvarande hustrun Sharon har rent konkret fått ta emot smällar genom åren. Förutom att hon berättar om en incident då Ozzy försökte döda henne, berättar de nu vuxna barnen om vilken usel far Ozzy var.

Om Ozzy hade sina glansdagar som musiker på sjuttiotalet fick han en ny karriär som dokusåpakändisar på 2000-talet i och med MTV:s realityserie The Osbournes. I dokumentären får vi veta att hans missbruk nådde sin kulmen när serien spelades in. Visst framstår Ozzy numera som en riktigt präktig renlevnadsmänniska, men i det stora hela har det att sonen Jack varit med och producerat dokumentären verkligen inte inneburit att det blivit tillrättalagt. Tvärtom kan man förvåna sig över hela denna familjs öppenhet i det offentliga.

Teemalördag: Ozzy och Black Sabbath sänds i Yle Teema lördag kl. 21.00

Kommenteringen är stängd.