Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

När fjortisarna sköter ekonomi

13 maj , 2012, 06.30 Malin Slotte

 

En av höstens nyheter på TV2 är Teinipomo, en ny finsk realityserie där ungdomar under en månad har ansvaret för familjens ekonomi.

Formatet är norska NRK:s och i dag börjar Yle Fem sända den ursprungliga norska versionen Teenage Boss i sex avsnitt. Utgångspunkten är att många familjer grälar om just pengar, och tonåringar kan vara speciellt dyra i drift. Programmet kan alltså inte enbart ses som ett experiment, utan verkar ha ett direkt uppfostrande syfte. Så här svårt är det att sköta en familjs ekonomi, är budskapet. Det är det här saker kostar, och det är de här sakerna som pengarna går till.

Det är med andra ord typisk public service-reality i snäll och uppbygglig anda. I stället för att förnedras är det meningen att någon – i bästa fall både de medverkande och tittarna – ska lära sig något. I första avsnittet är det Sofie – en tonåring som gärna shoppar kläder – som ska få en penningsumma på 10 500 euro att räcka till en fempersonersfamilj under en månad.

Det här kan säkert vara nyttig och lärorik tv för dem som kan hitta en identifikationsfaktor, det vill säga tonåringar och tonårsföräldrar som ofta kommer ihop sig kring pengar. För andra är detta knåpande med familjebudgeten inte nödvändigtvis lika intressant. För det är det det handlar om: tonåringen gör upp en budget, resonerar sig fram till vilka summor som ska gå till hyra, mat, kläder och nöjen, diskuterar med resten av familjen, även om det är hon som i slutändan bestämmer. Inte nödvändigtvis jätteengagerande tv.

Serien för tankarna till en annan realityserie som kretsar kring ämnet pengar. Svenska Lyxfällan på TV3 är mer snaskig och moraliskt suspekt, men också mer konfliktfylld och känslosam och helt krasst därmed bättre tv. Den handlar om personer – ofta ur de lägre socia­la skikten – som levt över sina tillgångar.

De får hjälp med att sanera sin ekonomi av två strängt tillrättavisande ekonomiska rådgivare, som rätt oförblommerat verkar säga det som tittaren tänker.

Teenage boss sänds i Yle Fem söndag kl. 18.30.

Kommenteringen är stängd.