Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Liveblogg från semifinalen

22 maj , 2012, 22.00 Malin Slotte

 

Det här är en liveblogg från den första semifinalen i Eurovision Song Contest. Uppdateras efter hand.

Salam Baku! och applåder i presscentret.

Programledarna är klädda i svart och rött, han i svart kostym, de två kvinnliga i en röd och en svart klänning.

Arenan ser fantastisk ut, de är bra på att belysa saker i det här landet.

Vykort med gröna kullar och apelsiner.

Montenegro: Liemannen jultomeskrattar. Rambo Amadeus vaggar runt som ett svettigt fyllo på scen. Man drar ut en banderoll med ord på, breakdance och så en trojansk åsna på scen. En person viras in i banderollen och bärs ut. Går ej till final.

Vykort: Baku på night.

Island: Balladduett med folkmusikvibbar, isiga landskap, isländsk Linda Lampenius. Lite stelt och passionslöst ändå kanske, tycker den här låten tappat lite. Men tror ända på final.

Vykort med gubbar i folkdräkter och arenan by night.

Grekland: lättklädd bozoukipop av det meningslösa slaget. Otroligt oorginellt. Och hon verkar inte hunnit få på sig klänningen ordentligt. Men det kommer att gå till final tyvärr.

Vykort: det sportiga Azerbajdzjan, med bla rugby.

Lettland kör retro med Abba-vibbar med ett stänk av country. Man åmar sig damigt på scen som Mad Men-amazoner. Ett gränsfall. Plötsligt ändrar jag mig och tror detta går till final i stället för Ungern.

Vykort: hästpolo i slowmotion. Snyggt onekligen. Man satsar på slipad turisreklam, inte berättelser eller humor.

Albanien sjunger sin svåra och konstnärliga ballad i elaka styvmodern-klänning och rastaflätor i en knut på skallen. En fläta ormar sig kring halsen. Hon sjunger otroligt bra, och river ner applåder här i presscentret. Också i arenan jublas det. Och hon faller i gråt på slutet, kanske laddades låten med den tragiska bussolycka som skett i Albanien i dag och innebär att de inte kommer att ha någon telefonomröstning utan endast avgre juryröster. Jag tror på final.

Och så får vi se artisterna spexa på röda mattan under inviningsfesten som var i helgen.

Vykort: vildmarksturism och fyrhjulingar.

Rumänien har en verkligt pigg latinoschlager med säckpipor, dragspel och trummande och rytmiskt sprutande pyro. Pulserande hjärtan i bakgrunden. Inte riktigt ett wow-nummer, men en wow-låt verkligen! Final självklart!

Vykort: fjäll, slalom och snowboard.

Schweiz: trist indiepop och en sångare som inte har det som krävs för att vara den rockstjärna han så gärna vill vara. Jubel här, men tror ej på detta.

Vykort: om azerbajdzjansk etermedia. Ja, vad var poängen där? Vi är framstående på tv-journalistik, också?

Belgien: det här är en ballad som känns tung och liksom strävar bakåt. Den duktiga unga sångerskan ser mest plågad ut. Hon står i en skog där rosa bollar svävar omkring. Inte final. Ingen applåderar i presscentret.

Vykort: te, ung kille och äldre man spelar spel.

Finland! Och så var det Pernilla! Som liksom står som i fören på Titanic och sjuner i sin vackra klänning. Man anade kanske en viss nervositet, men visst gick det bra! Ett fint nummer har de fått till. Nu håller vi tummarna!

Isarel: gubbrock med sjuttitotalsglamvibbar, trist på scenen, gubbight som man försöker pigga upp en ett Pulp Fiction-aktigt dansande par. Nej, inte final.

San Marino: den hånade underdoggen, barnmusik med vuxentext, och sångerskan som verkar så olycklig. Och man förstår väl henne, ingen över 25 vill väl sjunga detta, och kan väl heller inte göra det trovärdigt. Hon är 37. Inte final.

Vykort: vatten, simning och paddling.

Cypern har en fantastiskt medryckande låt, fem amazoner dansar på ett bord av böcker till en ornamenterad bakrgrund. Snygg koreografi. Påminner lite om Greklands vinnarbidrag 2005. Jubel här. Final självklart.

Vukort: opera och scenkonst och sånt.

Danmark: Nu blir det liv i danskarna här som får användning för sina flaggor. Singersongwriter goes radiopop. Det här är ett gränsfall. Sångerksan är betagande och bär upp en lite slö låt, kan bli Anna Bergendahl-flopp, just nu känns den faktiskt så trög att jag är rädd för det.

Vykort: parkliv och schackspel i Baku.

Och nu är de ryska gummorna i gång, och alla ryska journalister rusar fram till skärmen med sina flaggor och ger järnet! I arenan syns fö också finska flaggor. Gummorna är speciella. Nu fick den äldsta och sötaste tanten ett litet danssolo också! Ta mig tusen, det blir Ryssland igen nästa år!

San Marina intervjuas i greenroom. Hon verkar minst lika obekväm där som på scen.

Vykort: folmusikens och folkdansens Azerbajdzjan, färggranna dräkter.

Ungern: världsförbättrarbidrag i elecropopversion. Inte så intressant på scen, men rätt mäktig låt. Jag hoppas på final för detta. Nu sker nåt med ljudet här inne åtminstone? Hoppas inte i tv-rutorna också.

Vykort: den moderna dansens Azerbajdzjan, kvinnor i långa fladdrande klänningar dansar.

Österrike: årets sämsta låt, en låt om att skapa rumpa. Med tre poledancare. Men det positiva är ju att man tonat ner det erotiska i poledancen så mycket som det bara går. Det här är den präktiga påklädda varianten av poledance, och jag tycker heller inte att ESC ska vara forum för något annat. Hoppas verkligen vi slipper detta.

Vykort: eld. Light your fire är ju slogan för årets festival.

Moldavien: balkanpop med årets piggaste och roligaste trasdockskoreografi, det är töntighet med stil. Och sångaren är årets mest karismatiska manliga artist, anser jag. Så även om låten inte är så bra tror jag numret tar detta till final.

Vykort: dans igen i färgglada dräkter och snurrande kjolar.

Irland: och så Jedward som kammat ner luggarna och har på sig fantastiska rymddräkter i guld och silver. De är absolut oemotståndliga, hoppar runt som ystra kalvar och DÄR kom fontänen in.  Och så volter. och så väter de ner sig i fontänen. Snyggt, bara Jedward kan lyfta en sådan standraschlager till ett eurovision moment.

Nu röstar halva Europa och i pausen bjuds det på azerisk folkmusik och folkdans av hög kvalitet.

Till final går:

Rumänien som väntat

Moldavien som väntat

Island som väntat

Ungern som väntat

Danmark som väntat

Albanien som väntat

Cypern som väntat

Grekland som väntat

Ryssland som väntat

Pernilla i bild, vinkar

Och sista finalisten är föga överraskande Irland

Jag satte med andra ord alla tio finalisterna i den förhandstippning jag gjorde här på bloggen före sändningen. Personligt rekord.

Kommenteringen är stängd.