Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Tulios okända barndom

18 aug , 2012, 09.08 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den 23 augusti är det hundra år sedan filmregissören Teuvo Tulio föddes. Yle Teema uppmärksammar jubileet genom att under sommaren visas hela hans produktion. I kväll bjuder man från och med klockan 21 på ett temapaket som inleds med filmen Oroligt blod (Levoton veri) från 1946, och avslutas med den regissörens sista verk, den skandalomsusade Sensuela från 1972, en film med vågade kärleksscener som bara visades på perifera biografer och inte recenserades av seriösa medier.

Däremellan visas en nyproducerad dokumentär av Kristīne Želve om den finska filmlegendens lettiska rötter. Hon beger sig till byn i östra Lettland där Theodor Tugai, som han ursprungligen hette, eller Fedja som han kallades, bodde hos sina morföräldrar tills han som tioåring återförenades med sin mor i Helsingfors. I byn har hans släktingar rest ett minnesmärke till hans ära, men för byns invånare betyder han ingenting. De har ingen aning om vem han var, en del förhåller sig till och med negativt till att minnesmärket över huvud taget existerar.

Det blir möten med egensinniga och bestämda åldringar som inte har film och kultur som första prioritet. I byn finns en person som har träffat Tulio, kusinen Boleslav, som regissören försöker locka att berätta minnen om Tulio. I barndomshemmet bor numera Antonia, som gör klart att hon inte gillar att filmteamet knackar på. På vinden har det funnits fotografier av Tulio som nu är uppätna av råttor. Gamla brev som hans mor skrevs bekänner Antonia, inte utan viss triumf, att hon använt som tände.

Om dokumentärmakarna inte får så mycket ur personerna de träffar, fångar den däremot de landskap Tulio växte upp i på bild, och visar på paralleller till miljöerna i hans filmer. Det är prunkande landsbygd med vida fält, fågelkvitter och humlesurr.

Den som vill veta mer om Teuvo Tulio kan lyssna på Radio Suomis sommarserie Onnen maalta Erottajalle där han diskuteras i dag söndag klockan 13.

Fedja – Theodor – Tulio sänds i kväll lördag i Yle Teema kl. 22.34, repris söndag kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.