Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Problematisk transmedialitet

4 sep , 2012, 17.18 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Så här skriver min kollega Andrea Svanbäck i sin recension Konst är big business om den nya transmediala europeiska samproduktionen The Spiral som sänds i Yle Fem måndagar kl. 22.

”Anslaget till den femdelade tv-serien The Spiral är ambitiöst: via helikopterbilder av Bryssels skyskrapor landar vi i realtid den 2 september 2012 hos Europol där krismöte pågår kring gatukonstnären Arturo (stiliga Johan Leysen, Belgien) och hans konstnärskollektiv The Warehouse. Gruppen är ökänd för sina socialt och politiskt kopplade konstkupper som kostat samhället åtskilliga miljoner. Nu är gänget ute efter att sätta dit flera stora företag som placerar pengar i konst för att sedan fuska med kostnaderna i beskattningen. Planen är att stjäla sex världsberömda tavlor från sex europeiska museum men projektet går snett redan från början.

Sju europeiska tv-bolag är inblandade i den gigantiska samproduktionen som dessutom fungerar transmedialt. Via webben är det meningen att tittarna efter varje avsnitt ska utveckla berättelsen och leta sig fram till de stulna konstverken genom att själv göra konst. Via sloganen ”alla är konstnärer” är tanken att sudda ut gränsen mellan verklighet och fiktion.

Risken med transmediala serier där tittaren förväntas delta är ändå att spelreglerna lätt blir krångliga. I det här fallet kan man alldeles utmärkt ta del av serien som en fristående berättelse medan spelinstruktionerna på webben ter sig mer kryptiska.

Själva dramat – som samsänds i åtta länder – är både medryckande och vasst filmat. Att låta en rad skådespelare från olika europeiska länder samspela känns nytt. Inte minst mötet mellan Lien Van De Keldes (Belgien) återhållsamma polisagent och Tommi Korpelas (Finland) självgoda dito bådar för kittlande nordeuropeiska kulturkrockar, något vi inte varit bortskämda med tidigare. Också Elmer Bäck (Finland), Viktoria Winge (Norge) och Tuva Novotny (Sverige) sticker ut som egensinniga konstnärer i jakt på kickar.

Gärna hade man ändå fått satsa lite tid på att rensa manuset från diverse fåniga klichérepliker i stil med ”genialt, Victor, genialt”. Nu blir de närmast komiska effekter, lite på samma sätt som det är extra underhållande att höra speciellt Bäck och Korpela prata engelska.

Läs mer på thespiral.eu

Andrea Svanbäck
andrea.svanback@hbl.fi

 

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.