Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Komediserie

Kimmo & co

6 sep , 2012, 10.54 Malin Slotte

 

Kimmo är en av nyheterna på Yle i höst. Det är fråga om en dramakomediserie med dokumentärt grepp i sexton delar om Kimmo (Jussi Vatanen), en arbetslös trettioåring i jeansjacka och obestämd mustasch som tvingas ta jobbet som telefonförsäljare på en skvallertidning. Det är en smått lufsig värld vi introduceras i, och ett galleri av speciella personligheter dukas upp.

En stor del av handlingen utspelar sig på telefonförsäljningsfirman, vilket ger serien en fläkt av The Office, inte minst på grund av Nissinen (en välcastad Kari Hietalahti), den sliskiga chefen med uppgift att utbilda och motivera sina anställda till det mest otacksamma jobb som förmodligen finns. Romantik tillför den näpna kollegan Ulla (Pamela Tola) som Kimmo fattar intresse för. Hon är gift med den triste Rami (Kari Ketonen) med vars hjälp serien milt driver med den präktiga medelklassen (medlemskap i Lions är för honom en stor grej). Ett riktigt original hittar vi i den stirriga kollegan Steffe (Tommi Liski), en man med bacillskräck och ständiga konspirationsteorier, och den karaktär i serien som kanske känns mest på kornet.

I Kimmos närmaste vänkrets hittar vi bästisen Kaitsu (Timo Lavikainen) och hans fru Maiju (Niina Lahtinen) som tillsammans producerar vuxenunderhållning hemma i lägenheten. Porrfilminspelning med Rödluvan och vargen-tema är rätt kul, liksom en hel del annat i serien på sitt lågmälda sätt. Mikko Leppilampi är nästan oigenkännlig som Rönni, Kimmos slusk till polare som sitter i fängelse och i vars sönderfallande lägenhet Kimmo bor.

Kimmo har ett hyfsat fräscht anslag och ett grundupplägg som inte känns uttjatat. Det är en loserstudie med värme och en lågmäld humor som är underhållande. Så har också personerna bakom serien gjort tv-serier tidigare. För regin står Teppo Airaksinen, och manus har skrivits av Tommi Liski och Petja Peltomaa.

Kimmo sänds i TV2 torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 20.25.

, , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.