Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Våren kommer visst

4 okt , 2012, 16.44 Malin Slotte

 

På två år har tre ungdomar i Pargas begått självmord. Det är självfallet något som skakar om en liten stad på 15 000 invånare. Katrina Grönholm-Kulmala tar sig i kvällens Seportage an ämnet med varsamhet och saklighet. Snarare än att utreda frågan varför blickar programmet framåt, mot hur man försöker hantera det som hänt och förebygga att det händer igen.

Fokus ligger på dem som kanske har den största möjligheten att påverka detta, ungdomarna själva. I programmet berättar de om hur de blivit mer uppmärksamma på sina kamrater, och är beredda att rycka ut om någon försvinner från en fest eller inte svarar i telefon.

– Det är hemskt att man ska behöva ha det ansvaret, men det är också fint att man uppskattar varandra mera. Man kan rädda liv på det sättet, säger Rebecka.

Också de vuxna försöker bryta tystnaden och öppna en dialog med ungdomarna. Det de verkar vilja erbjuda stadens unga är främst en samlingslokal – den förra står förfallen och övergiven efter att ett av självmorden skedde där. Som någon av ungdomarna i dokumentären påpekar kan det verka som en lite väl svartvit lösning på problemet. Men som en annan av dem säger:

– Det kan vara en början.

I programmet är det ungdomarna som kommer till tals, främst systrarna Sretenovic: Mikaela som förlorat sin bästa vän, och hennes syster Rebecka som vill göra något konkret och sätter ord på det som många förmodligen tänker och känner.

Utöver att man pratar med varandra fångar programmet också ett tillstånd som bäst uttrycks med visuella medel. Det är den sönderslagna ungdomslokalen som nu står tom, småstadsgatorna, mörkret, ungdomarna som hänger på pizzerian, vid R-kiosken eller på en butiksparkering. Det är som det är att vara ung i många småstäder, en tillvaro där hopplösheten lätt kan slå rot, i värsta fall så man tror att det aldrig blir bättre.

Ungdomarna i programmet medverkar också i Radiohuset i Radio Vega i dag klockan 15.

Seportaget: Efter 3 vintrar kommer våren sänds i dag torsdag Yle Fem kl. 21.00, repris lördag kl. 14.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.