Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie,Realityserie

Tonåring och mamma

11 okt , 2012, 18.30 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Tonårsmödrar är ett tema på Yle i höst. I måndags visades en dokumentär i TV1 om Tiuski som blev mamma när hon var 15 år. I dag börjar hela två serier om ämnet. Den ena är den vardagsrealistiska dokumentära serien Teiniäidit i åtta delar. Senare på kvällen visas BBC-komediserien Pramface (2012).

Teiniäidit följer fyra tonårsmödrar under ett år och utlovar ”våld, relationsproblem, byte av pojk- och flickvänner, gråt, misslyckanden, men också framgångar och glädje”. De har alla blivit gravida som minderåriga och gått emot föräldrars och pojkvänners önskan om att de ska göra abort.

Serien inleds med 16-åriga Teyas förlossning. Liksom de övriga mammorna i serien verkar också hon ha hunnit gå igenom mycket i livet. I hennes fall blev graviditeten en vändpunkt för hennes ätstörningar.

Vi får också träffa 17-åriga Sarita som fortfarande bor hemma med sin son och starkt upplever att hon inte alls har roat sig färdigt i livet. 16-åriga Tanja försöker däremot leva familjeliv med sin dotter och hennes pappa.

Sannas historia är den som initialt verkar innehålla mest dramatik och konflikter. Hon hor brutit upp från en kaotisk relation med sin sons far, och är nu mitt uppe i en vårdnadstvist där hon ensam försöker få vårdnaden om sitt barn.

Ett mera lättsamt grepp om ämnet tar den sexdelade komediserien Pramface. Där hamnar 18-åriga Laura (Scarlett Alice Johnson) och 16-årige Jamie (Sean Verey) i säng på en vild fest. Det leder till en graviditet, ändrade livsplaner och att två människor som aldrig skulle ha setts igen länkas samman. De kommer från helt olika bakgrund. Hon är av fin familj och har siktet på universitetsstudier. Han är från en arbetarfamilj, och dessutom, till den blivande moderns fasa, endast 16 år!

Snarare än hysteriskt rolig är serien underhållande trivsam. Vissa av idéerna har man sett förr, inte bara en gång. Som scenen där en tredje person har förirrat sig in i sovrummet där paret har sex, och obemärkt försöker ta sig ut.

Tonårsmammorna sänds i TV2 torsdagar kl. 19.30, repris söndagar kl. 16.30 och tisdagar kl. 16.00.
På smällen bums sänds i TV2 kl. 20.30, repris fredagar kl. 23.12.

, , , , , , ,

En kommentar

  1. Putte skriver:

    Verklighet och fiction möts då fiction är ”lättsam”

Kommenteringen är stängd.