Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Drama,Dramaserie

Var än du är

14 okt , 2012, 01.10 Malin Slotte

 

Yle hänger upp sin nya thriller Stalkkeri på en aktuell krok: en lag mot så kallad stalkning, det vill säga att systematiskt förfölja en människa, håller på att beredas. Om detta ämne handlar alltså manusförfattaren Marko Järvikallas och regissören Juha Rosmas tvådelade tv-film. På det sättet är den också en typisk tv-film, det vill säga en illustration av ett ämne utan att höja sig till några högre konstnärliga höjder.

Genremässigt är det fråga om en thriller, och mer än att utforska stalkningens problematik vill nog serien bjuda på spänning. Visst trappas de kusliga dragen i relationen mellan paret spelat av Helena Vierikko och Sampo Sarkola upp på ett fungerande sätt. Här finns också en antydan till psykoligisk förklaring till att offret hamnar i denna situation. Men som så ofta i dessa sammanhang blir slutupplösningen ett problem.

Att det finns intressantare sätt att göra tv än att hälla innehåll i färdiga genreformar har MTV3:s polisserie Roba fattat. Den har slopat det vanliga polisserieköret och valt att i stället undersöka polismiljön med dramats grepp. Vad gäller Stalkkeri kör man än en gång på att skildra det kvinnliga offrets rädsla. Nog hade det varit intressantare och ovanligare med gärningsmannens drivkrafter och psykologi i fokus.

Del två sänds om en vecka.

Hemmasalongen: Stalkern sänds i TV1 söndagar kl. 21.05, repris måndagar kl. 22.20.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.