Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Syltor får lyft

24 okt , 2012, 12.20 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Att all publicitet är bra publicitet är en sanning med modifikation, i synnerhet beträffande realityserier. Förhoppningsvis överväger ändå fördelarna nackdelarna för de medverkande i Ramsay’s Kitchen Nightmares, programmet där Gordon Ramsay, kocken som gett PMS ett ansikte, skäller ut restaurangägare. Det måste man tro eftersom folk går med på att bli avslöjade i hela sin inkompetens och uppläxade som barn på bästa sändningstid. Men så är det också ofta desperata restaurangföretagare på konkursens brant som ställer upp.

Det är kanske värt ett försök. I och för sig får alla veta hur dålig mat man bjudit på och hur snuskigt det varit i köket, men poängen är just varit, att man tack vare programmet har bättrat sig. Städat, renoverat och framför allt förnyat menyn. I allmänhet slutar avsnitten i en positiv anda som definitivt blir reklam för stället. Vem vill inte testa den där restaurangen som var på tv och fick sig ett ordentligt lyft med hjälp av en kändiskock?

Stjärnkocken Gordon Ramsey har gjort formatet både i Storbritannien och USA. Sveriges TV3 har sänt en svensk version där Ramseys roll görs av kocken Alexander Nilsson, kolerisk även han om än inte lika verbalt begåvad som originalet. Nu kommer den finska versionen som fått namnet Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula!

Jyrki Sukula börjar ha en gedigen bakgrund som tv-kock och har figurerat i olika matrelaterade tv-sammanhang sedan mitten av nittiotalet. Han är tydligen den närmaste man kunnat hitta Gordon Ramsey i kockväg i det här landet, och ur strikt formatsynpunkt är han misslyckad för att han helt enkelt inte är tillräckligt arg och elak. Han är snarare hygglig men bestämd. Att man inte riktigt klarar av att löpa linan ut är typiskt när man gör egna versioner av format i Finland, men även om Jyrki Sukula inte framstår som någon stor tv-personlighet på samma sätt som Ramsey, bemöter han onekligen de medverkande på ett humanare sätt. Poängen – att det här är restauranger där allt inte står rätt till – framgår ändå.

Krogarna i kondis, Jyrki Sukula! sänds i Fyran onsdagar kl. 20.00, repris måndagar kl. 17.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.