Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ufon, vad vet man

25 okt , 2012, 21.48 Malin Slotte

 

Märkliga ljusfenomen på himlen. Mystiska mörka trianglar som rör sig baklänges. Det är fenomen som har bevittnats i Arthur Francks dokumentär Ufologens guide till galaxen.

Den tar tittaren med till en värld där dylika företeelser är levande, och verkar uppta en hel del av sina huvudpersoners liv och tankevärld. I huvudrollen står tre män som alla är fascinerade av ufon – oidentifierade flygande föremål. Det är den pensionerade ekonomen Björn Borg, ordförande i föreningen för Finlands ufoforskare som samlas till möte i dokumentären. Det är rörmokaren Mikael Westerlund som besöker platser där det gjorts ufoobservationer i sina hemtrakter i norra Österbotten. Och det är konstnären Olof Kangas som anlägger det mest filosofiska och existentiella perspektivet på ämnet, och gör konst som associerar till det. Tre män som ser mycket seriöst på detta med ufon.

Dokumentären tar dem alla på allvar. Dess syfte verkar vara att ge röst åt och inblick i detta sätta att se på tillvarons mysterier. För det det egentligen handlar om är en form av tro, människans behov av att hantera sin existens genom något som är större än och utanför henne själv.

Att Arthur Franck har ambitioner med sina projekt har framgått av produktioner som realityserien Grustagsprinsessorna för TV2 och handbollsseportaget Slaget om Västnyland i Yle Fem. Också den nya dokumentären är ambitiös, framför allt är den visuellt kreativ. Berättargreppet är långsamt, för långsamt kan man ibland tycka, men det är också tydligt ett medvetet grepp för att skapa en kontemplativ stämning. Franck har lyckats göra något suggestivt, och stundtals även vackert, av miljöer som sannerligen inte varit det från början. Slutet med Jakobstads frivilliga brandkår och episoden där Björn Borg sitter i en rymdfarkost är filmiskt upplagda och blir rena dokumentärpoesin.

Olof Kangas och Arthur Franck berättar om dokumentären i Min morgon i Yle Fem i dag klockan åtta.

Dok: Ufologens guide till galaxen sänds i Yle Fem i dag torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.