Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Diska med fötterna

26 okt , 2012, 22.01 Malin Slotte

 

När de föddes på 1960-talet gav läkarna dem femton, högst tjugo år, att leva. I dag har många av dem uppnått den aktningsvärda åldern av femtio år.

Kvällens dokumentär av Ylva Hemstad handlar om de så kallade neurosedynbarnen, barn som föddes med grava missbildningar i början av 1960-talet på grund av ett lugnande sömnmedel som deras mödrar tagit under de första kritiska graviditetsveckorna då fostret utvecklar extremiteter. Omkring 10 000 svårt medicinskadade barn föddes i världen, ett tiotal även i Finland. I Sverige överlevde 100 barn. Neurosedynkatastrofen har kallats den moderna medicinens största katastrof.

Ylva Hemstad har tidigare gjort två dokumentärer om neurosedynskadade i Sverige: Neurosedynbarnen – det var vi (1994) och Inte vilka mammor som helst (2003). Kvällens dokumentär är både en tillbakablick och en uppföljning. Den rekapitulerar bakgrunden, hur myndigheterna hanterade katastrofen och behandlade de funktionshindrade barnen. För att inte oroa gravida kvinnor lade man locket på, även journalisterna övertalades till tystnad, vilket innebar att informationen om läkemedlets farlighet inte nådde fram. De skadade barnen sattes på anstalt och skulle tvingas att använda proteser, något som flera i dag minns med avsky. I stället lärde de sig sköta vardagliga ting med de stumpar till armar och ben de fått. Men eftersom de använder sina kroppar på ett annorlunda sätt börjar nu åldern ta ut sin rätt i form av förslitningsskador och värk.

Neurosedynskadade har inte bara trotsat sin förväntade livslängd. Många av dem har både arbetat och skaffat familj. Neurosedyn är ett på många sätt effektivt läkemedel som fortfarande används i världen, främst av leprasjuka. Skadade barn föds därför fortfarande. Särskilt i länder där läskunnigheten är låg händer det att kvinnor misstolkar symbolen med ett kryss över en gravid mage, och tror att medicinen framkallar abort.

Neurosedynbarnen fyller 50 år sänds i Yle Fem/SVT World i kväll fredag kl. 23.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.