Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Fairtrade typ

30 okt , 2012, 11.26 Malin Slotte

 

Ett svenskt jeansmärke låter sy upp sina byxor i Nordkorea. Produktionen övervakas så att allt står rätt till med arbetsförhållandena och arbetarna inte utnyttjas. På så sätt kan man gå förbi den nordkoreanska diktaturen och upprätta direktkontakt med det nordkoreanska folket, samtidigt som man öppnar världens ögon för situationen i landet. En win–win-situation. Man får uppmärksamhet för sitt märke och för att ha lyckats med något ingen gjort förut, samtidigt som man hjälper demokratin lite på traven i Nordkorea.

Det var ungefär ambitionerna bakom Jacob Åhströms, Tor Rauden Källstigens och Jakob Ohlssons varumärke Noko Jeans, tre unga män som varken har erfarenhet av mode eller handel, men tror sig ha kommit på en ypperlig idé.

Maria Ramström skildrar projektet från början till slut. Dokumentären följer planeringen och förberedelserna, åker med till Nordkorea och följer upp hur det går sen. Och det går ju inget vidare. Det här är en dokumentation av ett brakmisslyckande, av oerhörd naivitet och aningslöshet, av en iskall kulturkrock mellan ”svenskt tänk” och benhård nordkoreansk diktatur. Tre Stureplanshipsters hugger ordentligt i sten, men verkar åtminstone ha lärt sig något på slutet.

Det här är en dokumentär man bevittnar med allt rundare ögon och med hakan tappad allt närmare mot bröstet. Ibland framstår den som rena parodin på unga glopar som inget vet om världen, men ändå inbillar sig att den ligger framför deras fötter. Man får känslan av att det här är killar som egentligen skiter i förhållandena i Nordkorea, de gör det här för den mediala uppmärksamhetens skull. När de ligger på ett hotellrum i Kina och väntar på att beviljas visum till Nordkorea börjar de fundera på vilka krav de ska ställa på den nordkoreanska fabriken som åtagit sig att sy jeansen. Svenskt kollektivavtal, typ? Väl i Nordkorea bevakas varje steg de tar, och produktionen de ska övervaka kommer aldrig i gång. När de möter pressen hemma i Sverige på nytt fabulerar de om sina upplevelser.

Dok: Maneuvers in the dark sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.