Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Bland blad och löss

8 Nov , 2012, 23.04 Malin Slotte

 

Gal göken i Afrika? Kan talgoxen bli för fet av talgen man sätter fram? Varför häckar flyttfåglarna hos oss och inte på de breddgrader de övervintrar?

Det är exempel på frågor som kan tas upp i Naturväktarna, som år 1971 var Rundradions första program dit lyssnarna kunde ring in. Fortfarande hör det till kanalens populäraste, och enligt många också bästa, program. Programvärden Björn Federley hänger med sedan sjuttiotalet. Med sig i studion har han experterna Anders Albrecht och Jörgen Palmgren. Tre män med smal men stor kunskap. Nördar i ordets mest hedervärda och respektingivande bemärkelse. Naturväktarna är ett program som väcker biologen i lyssnaren.

Mikaela Weurlander har gjort ett Seportage som förmedlar den hängivenhet och det engagemang som både finns hos dem som gör programmet och dess lyssnare. Hon var med när programmet begick sin 800 sändning vid säsongstarten en torsdagskväll i våras. Vi får inblick i hur det går till i studion under en sändning, där Ursula Stenberg sedan 1978 tar emot lyssnarsamtalen. Men programmet tar också klivet ut ur radiostudion och ger en grundligare presentation av programmakarna.

Vi får veta att biologen Björn Federley har en bakgrund som sportjournalist och har en omfattande samling torkade växter. Vi får veta mer om Jörgen Palmgrens fågelskådarintresse som han bokför i över 400 listor. Bladlössexperten Anders Albrecht har medverkat i Naturväktarna i över tjugo år. Han skriver på ett omfattande verk om Nordeuropas bladlöss som planeras innehålla omkring 700 arter och tusentals bilder.

Vi får också träffa några trogna lyssnare. Patricia Bruun har lyssnat på programmet sedan starten för drygt 40 år sedan. Och vi följer med hem till Rita och Ulla Tawast, som liksom många andra sitter klistrade vid radion när Naturväktarna går ut i etern. Till just det här programmet har de sänt in en stor, död humla.

Seportaget: Hallå, hallå! Det är naturväktarna sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 14.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.