Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kortfilm

Anonyma hjältar

7 Nov , 2012, 23.20 Malin Slotte

 

Kvällens Råfilm bjuder på två rätt olika kortfilmsdokumentärer. Arcadaproducerade Rafael Donners Laser Skater är en intervjukortfilm med visuellt fina lösningar om Finlands enda aktiva ”verkliga superhjälte”. Laser Skater är med i det världsomspännande nätverket Real Life Superheroes där utklädda eller maskerade människor begår goda handlingar ute på gatorna, allt från att hjälpa sina medmänniskor i praktiska bestyr till brottsbekämpning.

I kvällens andra film, Anna-Sofia Nylunds (bilden) Vem plockar upp skärvor av ett sprucket jag, berättar en 67-årig kvinna om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och vad det inneburit för henne. Filmen är en del av Blaue Fraus teaterprojekt Wall to Wall om sex och makt. I filmen får vi endast höra kvinnans röst som utan sentimentalitet eller starka känslor berättar om krogliv och möten med män någonstans i prostitutionens gråzoner. Det är en stark och rak berättelse, som bildsätts enkelt men effektivt med Pauliina Turakka Purhonens nakna kvinnodockor som är fulla av sömmar, vilket ger dem ett sprucket och sargat utseende som passar till temat.

Råfilm sänds i Yle Fem torsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.