Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Allt har en mening

6 Nov , 2012, 21.01 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kring millennieskiftet var Ally McBeal (Fox 1997–2002), en dramakomediserie i advokatmiljö, en av de stora serierna på tv. Kvällens seriepremiär Harry’s Law (NBC 2011–2012) har samma upphovsman, David E. Kelley, som har en hel del kända amerikanska serier på sin meritlista, förutom McBeal även Picket Fences, Chicago Hope, The Practice, Boston Public och Boston Legal. Också Harry’s Law är en dramakomediserie i advokatmiljö, den här gången med Oscarsbelönade Kathy Bates i huvudrollen.

Bates gör den tuffa, sextioåriga patentjuristen Harry som tröttnat på sitt jobb och får sparken, varvid en rad Ally McBeal-aktiga vändningar i intrigen sker. På hemvägen hamnar hon under en student (Aml Ameen) som försöker ta sitt liv genom att hoppa från hög höjd. Efter ett besök på akuten sker otroligt nog nästa olycka när Harry blir påkörd av en advokat (Nate Corddry) men mirakulöst inte heller denna gång skadas.

Det finns en mening med allt som sker, tror Harry, och har därmed även hittat två nya medarbetare i den advokatbyrå hon öppnar i en nerlagd skoaffär i Cincinnatis skummaste kvarter. Personalen kompletteras av Harrys assistent (Brittany Snow), en bimboaktig blondin som gör advokatbyrån till en kombinerad skoaffär.

Serien är en blandning av feelgood – vi är ett gäng mycket olika personligheter som trivs ihop på jobbet – och socialt patos och rättsetiska frågeställningar. Advokatbyråns läge innebär att klienterna som vandrar in direkt från gatan inte är Guds bästa barn – men Harry är av åsikten att alla förtjänar en andra chans. Mest dramatiskt är det i rättegångssalen där Harry försvarar sina klienter med vältalig glöd.

Serien spelar stundtals på typiska amerikanska sentimentala strängar, då ögon tåras och känslomättad musik spelas. Visst är Bates bra, men Harrys tuffa och kantiga sätt – ”jag är inte en person som kramas” – förmår ändå inte balansera upp sockervadden, känslan av att man sett mycket av detta förr och att serien har lite eget att tillföra. Så blev det också bara två säsonger för Harry’s Law.

Harry’s Law sänds i MTV3 tisdagar kl. 20.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.